Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a sociologie ekonomického chování (3PS428)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PS428 - Psychologie a sociologie ekonomického chování, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Psychologie společnosti - role ženy v současné společnosti.¨- Globalizace a různé formy hospodářského života, kulturních specifik, atd.; argumenty pro a proti, logický důsledek současného vývoje či několika předešlých století (důvody odpůrců a přívrženců, zasedání MMF a SB)- Darování - pozornost, očekávání, nutnost reciprocity? - Jak to vnímají lidé a jak modifikují své chování (i vzhledem ke kulturním diferenciacím)? Altruismus a darování (jak vnímají lidé altruistické chování, co si pod ním představují, jaký je rozdíl ve vnímání darů a altruistického chování)?- Vztah lidí k reálným daňovým systémům (přístup k daním u nás, v EU, v USA, ve východní Evropě atd.)- Ovlivňuje nás symbolický význam peněz více než ekonomické chápání peněz ? (přístup k penězům u nás, v EU, v USA, ve východní Evropě atd.)- Ekonomické podvědomí soudobé společnosti - jak ovlivňují media ekonomickou realitu aneb jak ekonomická realita ovlivňuje media a jak se s tím vším vyrovnává psychika lidí. - Jak se odráží ve volbách (komunálních, parlamentních) ekonomické podvědomí soudobé společnosti - volební kampaně a jejich možnosti a meze ovlivnění lidské psychiky (např. otázky - ekonomické orientace, zaměstnanosti , politiky atd.).- Spotřební společnost - je spotřeba opravdu cílem ekonomického chování nebo je to jinak?- Staly se společenské, rodinné a církevní svátky a události (např.vánoce, sv. Valentýn, velikonoce, svatba, křtiny) opravdu "svátkem spotřebitele" ? Jak tyto a další události mají vliv na lidské chování a psychiku?- Do jaké míry může využití psychologie v obchodě a v prosazování výrobků a služeb ovlivnit naše rozhodování. - Ekonomický růst a pokles - ekonomické aktivity s ekologicky devastujícím dopadem a jejich vliv na chování a prožívání lidí. Ekonomický růst a pokles a jeho vliv na sociálně patologické chování ve společnosti- Hodnoty ideální versus hodnoty reálné versus kvalita současného života - kde je vlastně realita?- Mobilní telefon jako prostředek k sociální kontrole, ke zkvalitnění života, k objevení nových možnosti, ideálů atd. a další komunikační prostředky- Vyžadovaná "přirozenost" (úsměv na povel atd.) v práci (doma?) - její vliv na psychiku samotných aktérů i na okolí- Závislosti (psychické a fyzické) a jejich vliv na ekonomické chování člověka, především na zaměstnanost a nezaměstnanost a pracovní návyky. - Ekonomický vývoj a lidská psychika - možnosti a meze ovlivnění člověka a jeho života (v celosvětovém měřítku - nezaměřovat se na ČR a SR.). - Vývoj ekonomického chování v ČR a v SR (srovnání).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti umět:- popsat psychologickou a sociologickou podstatu ekonomického jevu;- vysvětlit jeho vývoj, z hlediska lidského chování a ekonomicko společenského vývoje. - aplikovat schopnosti na aktuální stav současné problematiky;- danou problematiku demonstrovat v rámci samostatné tvořivé týmové práce- sestavit vhodný studijní studijní materiál, čímž jsou vedeni k aktivní práci s informacemi, - zhodnotit dané okruhy z hlediska ekonomie, psychologie, i sociologie v týmové prezentaci s teoretickými i praktickými závěry.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHUBINKOVÁ, Z.Psychologie a sociologie ekonomického chování.Praha:Grada, 2008.978-80-247-1593-3ZNOVÝ, I. -- SURYNEK, A.Sociologie pro ekonomy a manažery.Praha:Grada, 2006.80-247-1705-0ZPAUKNEROVÁ, D. -- HUBINKOVÁ, Z. -- KRÁLOVÁ, T. -- LORENCOVÁ, H.Psychologie pro ekonomy a manažery.Praha:Grada Publishing, 2012.978-80-247-3809-3DFRANK, R.Mikroekonomie a chování.Praha:Svoboda, 1993.8020804389DLEA, S E G. -- WEBLEY, P. -- TARPY, R M.Psychologie ekonomického chování.Praha:Grada, 1994.80-85623-93-5DRIEGEL, K.Ekonomická psychologie.Praha:Grada, 2007.978-80-247-1185-0

Požadavky

není

Garant

PhDr. Zuzana Hubinková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Hubinková, Ph.D.