Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská psychologie (3PS435)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PS435 - Manažerská psychologie, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

• Člověk jako pracovník – psychologické a sociálně psychologické souvislostipracovního zařazení jedince v organizaci. Postoje, hodnoty a emoce v práci, učení a sebeřízení, motivace, sebeuplatnění. Sebepoznání, učení a rozvoj. Pracovní kariéra. (Sebe) Řízení pracovní kariéry. Využití psychologických poznatků při výběru, adaptaci a rozvoji pracovníků. Formy a metody rozvoje manažerů. Koučování a mentoring. • Ovlivňování v pracovním procesu. Základní teorie motivace lidského a pracovního jednání; uplatnění poznatků o motivaci v manažerské praxi. • Průběh procesu sociální percepce a její význam pro výběr a vedení lidí. Komunikace – typy, průběh, komunikační sitě, vybrané teorie komunikace a jejich význam pro vedení lidí. • Konflikty v organizaci – typy, průběh, zásady jejich řešení. • Vyjednávání jako prostředek řešení konfliktních situací. Fáze vyjednávání, strategie a taktiky.• Leadership - vývoj teorií vedení lidí, současný stav poznatků o leadershipu, rozdíly ve stylu vedení lidí a jeho význam. Vedení jednotlivců – zadávání pracovních úkolů, ovlivňování motivace a zpětná vazba, delegování. • Působení manažera na pracovní skupiny a týmy; typy pracovních porad a jejich vedení. Nástrahy skupinové dynamiky - sociálně psychologické experimenty a význam poznatků z nich pro vedení lidí.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: 1. Vysvětlit koncepty osobnost, postoje, hodnoty a emoce a jejich význam v pracovním kontextu. Aktivně se účastnit diskusí na hodinách o tom, jak tyto koncepty mohou být využity pro zlepšení efektivity řízení lidských zdrojů v organizacích. 2. Vysvětlit význam vybraných personálních procesů v manažerské práci a roli manažera při jejich realizaci. Chápat nutnost dodržování pravidel odborné aplikace psychologických nástrojů (např. psychologických testů a osobnostních dotazníků) v praxi řízení lidských zdrojů. 3. Vysvětlit význam sebepoznávání pro pracovní uplatnění člověka a sebeřízení pracovní kariéry. Srovnávat výhody a nevýhody různých metod manažerského rozvoje, včetně koučování a mentoringu. 4. Diskutovat klíčové koncepty leadershipu a motivace a jejich využití v manažerské praxi. Vysvětlit proces ovlivňování v rámci pracovních vztahů. 5. Aplikovat poznatky o komunikaci při realizaci informační prezentace a vedení diskuse. 6. Diskutovat základní vodítka pro efektivní vyjednávání a řešení různých typů konfliktů v organizačním prostředí.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBEDRNOVÁ, E. -- JAROŠOVÁ, E. -- NOVÝ, I.Manažerská psychologie a sociologie.Praha:Management Press, 2012.978-80-7261-239-0DFURNHAM, A. The psychology of behaviour at work. Psychology Press, Taylor & Francis Group, 2008. ISBN 978-1-84169-504-4DWHETTEN, DAVID A., CAMERON, KIM S. Developing Management Skills, 8/E Prentice Hall 2011, ISBN 10-01362-1004

Požadavky

žádné

Garant

doc. PhDr. Ing. Eva Jarošová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ing. Eva Jarošová, Ph.D.