Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská sociologie (3PS436)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PS436 - Manažerská sociologie, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

 Struktura a dynamika sociální skupiny - Skupina jako sociální mikrosvět a interpersonální učení. Vývoj skupiny, spolupráce a soutěžení. Skupinové procesy- sociální facilitace, sociální lenost a konformita. Skupinová koheze.  Vedení pracovních skupin a týmů- cílevědomé utváření pracovní skupiny, skupinové rozhodování a rizika skupinového myšlení, vedení pracovních porad.  Pracovní tým a fáze jeho vývoje týmové role a jejich využití pro efektivní týmovou práci. Základní podmínky úspěšné týmové práce Podniková kultura, identita a image firmy a její sociokulturní prostředí - podniková kultura, silná a slabá kultura firmy, změna podnikové kultury v kontextu podnikatelské strategie, podniková identita a image, podniková a národní kultura, podniková kultura mezinárodní firmy, interkulturní management. Struktura a dynamika sociálního systému organizace - sociální struktura firmy a její optimalizace, pracovní pozice a role, definice pracovních pozic a rolí, sociální procesy v organizaci, cíle a metody jejich ovlivňování. Moc, vliv a autorita v organizaci - zdroje moci v organizaci, efektivní strategie uplatňování moci a vlivu v organizaci. Typy autority vedoucího pracovníka v organizaci. Mikropolitika. Mezinárodní firmy a dělba moci v organizaci.  Sociologický výzkum, předmět sociologického výzkumu, kvantitativní a kvalitativní výzkum, fáze sociologického výzkumu, sociologický výzkum v managementu, zadání výzkumu ze strany manažera, interpretace výsledků výzkumu, hypotézy, vzorek.  Psychologické a sociologické analýzy a expertizy v řízení organizace - sociální informace, možnosti využití výsledků sociologického výzkumu pro optimalizaci řízení. Řízení změn v organizaci - změna podnikatelské strategie a proměny podnikové kultury, proměny sociálního a kulturního okolí firmy. Sociální role nositelů změny, důsledky změny pro pracovníky. Odpor proti změně v organizaci a jeho účinné zvládání. Aktivní podpora tvůrčího klimatu v organizaci.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:1. Vysvětlit koncepty pracovní skupiny a týmu, jejich odlišnosti, dynamiku vývoje, odlišnosti v požadavcích na manažera. Aktivně se účastnit diskuzí a formulovat doporučení pro optimalizaci jejich struktury a dynamiky v podnikové praxi.2. Vysvětlit koncepty podnikové kultury, identity a image a jejich vzájemných souvislostí včetně vazby na vedení lidí v organizaci. Aplikovat poznatky do návrhů tvorby žádoucí kultury, identity a image vybrané organizace.3. Vysvětlit a diskutovat základní atributy moci a mikropolitiky v organizaci.4. Formulovat manažerské zadání a kvalifikovanou interpretaci sociologických výzkumů v organizaci.5. Realizovat sociálně-psychologickou analýzu a expertízu pro řízení organizace6. Definovat kritická místa sociálně-psychologického charakteru při přípravě a realizace změny v organizaci, formulovat preventivní opatření k minimalizaci rizik.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBEDRNOVÁ, E. -- JAROŠOVÁ, E. -- NOVÝ, I.Manažerská psychologie a sociologie.Praha:Management Press, 2012.978-80-7261-239-0ZNOVÝ, I. -- LUKÁŠOVÁ, R.Organizační kultura.Praha:Grada Publishing, 2004.80-247-0648-2

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Ivan Nový, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Nový, CSc.