Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizační chování a leadership (3PS441)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 3PS441 - Organizační chování a leadership, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organizační chování – úvod, význam, perspektivy. Přehled tématických oblastí a metod jejich zkoumání. 2. Výklad osobnosti člověka. Individuální rozdíly a jejich zdroje. Motivace v kontextu osobnosti, zdroje motivace a motivační profil jedince. 3. Motivace a výkon, výkonová motivace, aspirace, pracovní spokojenost. Specifické teorie motivace, stimulační prostředky, motivační program organizace.4. Pracovní postoje, hodnoty a emoce v organizaci. Sociální percepce a učení v organizaci. Význam komunikačních dovedností pro pracovní život a vedení lidí.5. Leadership – základní vymezení. Kontingenční teorie leadershipu. Transakční a transformační vedení. Modely vyváženého a autentického leadershipu. 6. Osobnostní charakteristiky, které podporují či naopak ohrožují efektivní leadership. Význam poznání sebe sama a zvládání emocí v roli lídra. Sebeřízení a stres management. 7. Lídr a jeho následovníci. Typologie followerů a jejich motivace. Styly followershipu. Modely vztahu leadershipu a followershipu. 8. Vedení pracovních skupin a týmů. Skupinová sktruktura a dynamika. Jedinec ve skupině. Tvorba týmů a týmová práce. Skupinové řešení problémů. Participativní leadership. 9. Leadership Development. Dovednosti pro vedení lidí a řízení výkonu: stanovování cílů, podpora rozvoje pracovníků a sdělování zpětné vazby; delegování a zmocnění; řešení konfliktních situací a vyjednávání. Nástroje pro analýzu stylů vedení a 360°zpětná vazba.10. Kreativní leadership. Ovlivňování kreativního potenciálu pracovních skupin a týmů; formování inovativního klimatu v organizacích.11. Leadership a moc. Zdroje moci v organizaci. Mikropolitika, její strategie a taktiky. 12. Leadership a organizační kultura. Vazba mezi leadershipem a aktivitami, které vedou k utváření, prosazování či změně organizační kultury.13. Interkulturní aspekty leadershipu. Odlišnosti v akcentaci různých stránek leadershipu v kontextu národních kultur. Kulturní dimenze a kulturní standardy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:• definovat následující klíčové pojmy: osobnost, osobnostní rozdíly, postoje (zejména pracovní postoje), hodnoty, emoce, učení, sociální percepce a komunikace a vysvětlit význam jejich poznávání v organizačním kontextu; • popsat rozdíly mezi stimulací, motivací a manipulací a identifikovat faktory ovlivňující pracovní výkon a motivaci k výkonu; • definovat leadership a vysvětlit rozdíly mezi různými teoriemi leadershipu, včetně specifického přínosu každé z nich; • diskutovat přínos poznatků o struktuře a dynamice pracovních skupin a týmů pro jejich efektivní vedení a aplikovat dovednosti týmové práce při plnění zadaných týmových úkolů; • popsat pravidla a zásady pro aplikaci vybraných dovedností (vytyčování cílů, podporování rozvoje pracovníků a sdělování zpětné vazby; delegování a zmocnění; řešení konfliktních situací a vyjednávání) v manažerské praxi;• vysvětlit, jak se lídři učí a rozvíjejí prostřednictvím sebepoznání, sebereflexe, vzdělávání, zkušenosti, mentoringu a koučování; • identifikovat rizika využívání či zneužívání moci v organizaci;• formulovat opatření k utváření a prosazování žádoucí organizační kultury a vysvětlit existující odlišnosti leadershipu ve významných národních kulturách.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBEDRNOVÁ, E. -- JAROŠOVÁ, E. -- NOVÝ, I.Manažerská psychologie a sociologie.Praha:Management Press, 2012.978-80-7261-239-0DACHUA, C F. -- LUSSIER, R N.Effective leadership.[Mason]:South-Western/Cengage Learning, 2010.978-0-324-78536-4DDUBRIN, A J.Principles of leadership.[Mason]:South-Western/Cengage Learning, 2013.978-1-133-43529-7DPAVLICA, K., JAROŠOVÁ, E., KAISER,R. Vyvážený leadership. Dynamika manažerských dovedností. 2.aktualizované a doplněné vydání.Praha. Management Press. (1.vydání – Versatilní vedení z roku 2010) vyjde v září 2015DWHETTEN,D.A., CAMERON,K.S. Developing Management Skills, 8/E, Prentice Hall 2011

Požadavky

žádné

Garant

doc. PhDr. Ing. Eva Jarošová, Ph.D.

Vyučující

Licenciado en Psicologia Matej Hocheldoc. PhDr. Ing. Eva Jarošová, Ph.D.Ing. Hana Lorencová, Ph.D.prof. Ing. Ivan Nový, CSc.