Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trade Policies in Central European Countries (IP_412)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IP_412 - Trade Policies in Central European Countries, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Obchodní politika jako systém. (dotace 2/2) a.Vazby na ostatní státní politiky.b.Vazby na mezinárodní obchodní systém.c.Ostatní vlivy.2.Mnohostranný obchodní systém. (dotace 2/2) a.Vznik systému, důvody, vývoj.b.Principy, struktura.c.Instituce a jejich činnost.3.Dohody WTO. (dotace 2/2) a.Dohody WTO o zboží a pravidlech obchodu pro zboží. Dohody WTO o službách a pravidlech obchodu pro služby.b.Práva k duševnímu vlastnictví a další oblasti dohod WTO.c.Řešení obchodních sporů.4.Obchodní pravidla a nástroje v zemědělství a v obchodě s průmyslovým zbožím. (dotace 2/2) a.Zemědělství: přístup na trh, domácí podpory, exportní subvence).b.Průmyslové zboží: tarify, nomenklatura Harmonizovaného systému.c.Netarifní překážky obchodu.5.Obchodní pravidla pro služby a práva k duševnímu vlastnictví. (dotace 2/2) a.Dohoda GATS, čtyři způsoby dodávky služeb, konstrukce závazků ve službách.b.Dohoda TRIPS, obchodní aspekty, sedm kategorií IPRs, konstrukce závazků.6.Společná obchodní politika EU. (dotace 2/2) a.Principy, institucionální rámec.b.Instrumenty.c.Preferenční obchodní dohody.7.Průběžný test. Simulace jednání mezi členy WTO. (dotace 2/2) a.Test: 25 otázek, výběr ze 4 možných odpovědí.b.Jednání k zadaným obchodním opatřením: každý student zastává zájmy vybrané země - člena WTO, jejíž obchodní vztahy a obchodní politiku předem nastudoval v rámci domácí přípravy.c.Stanoviska k jednání jsou předána písemně.8.Postavení zemí střední Evropy a Pobaltí v obchodních vztazích. (dotace 2/2) a.Základní historický vývoj.b.Charakter ekonomik. Rozdíly a společné rysy.c.Vazby mezi obchodem a ivestováním, podpora exportu.9.Obchodní politika a vztahy ČR a SR. (dotace 2/2) a.Obchodní vztahy. Exportní příležitosti.b.Exportní strategie, podpora exportu.c.Investiční toky. Výsledky obchodní politiky.10.Obchodní politika a vztahy Polska a Maďarska. (dotace 2/2) a.Obchodní vztahy. Exportní příležitosti.b.Exportní strategie, podpora exportu.c.Investiční toky. Výsledky obchodní politiky.11.Obchodní politika a vztahy Bulharska, Rumunska a pobaltských zemí. (dotace 2/2) a.Obchodní vztahy. Exportní příležitosti. Exportní strategie, podpora exportu.b.Investiční toky. Výsledky obchodní politiky.c.Výhody a nevýhody rychlého vstupu do EU - porovnání s Velkou Británií.12.Příprava závěrečného projektu: procedura jednání států EU ve výboru 133 v rámci společné obchodní politiky. (dotace 2/2) a.Výbor 133 - jeho právní postavení v rámci Evropské komise.b.Způsob prosazování obchodně politických zájmů členských států EU v rámci jednání o společné obchodní politice.13.Model společné obchodní politiky EU - simulace jednání. (dotace 2/2) a.Simulace jednání Výboru 133.b.Každý student hájí zájmy vybrané členské země EU, jejíž obchodní zájmy a vztahy si předem nastudoval v rámci domácí přípravy.c.Stanoviska k jednání jsou předána písemně.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- analyzovat obchodní politiku států obecně a zvláště států střední Evropy, - nalézt souvislosti obchodní politiky, mnohostranné obchodní liberalizace, společné obchodní politiky EU a vnitřního vývoje obchodních vztahů zejména v regionu střední a východní Evropy,- zhodnotit dopady změn obchodní politiky na podnikání.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDPOLASKI, S.Winners and Losers: Impact of the Doha Round on Developing Countries.2006.DTrade policy review : European Union - relevant year,, Geneva: World Trade Organization, www.wto.orgDUnderstanding the WTO, www.wto.org

Požadavky

Seminární prací a prezentací se rozumí model jednání WTO, závěrečnou zkouškou model tvorby společné obchodní politiky EU

Garant

doc. Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.