Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomie (5EN201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5EN201 - Mezinárodní ekonomie, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do mezinárodní ekonomieTeorie komparativních výhodStandardní model obchoduHeckscher-Ohlinův model mezinárodního obchoduVýnosy z rozsahu, mezinárodní obchod a nedokonalá konkurencePřekážky obchodu – tarifní a netarifní překážky obchoduPlatební bilanceMěnové trhy a měnové kurzyFormování měnových kurzůMakroekonomie otevřené ekonomiky – hospodářské politikyFixní vs. flexibilní měnové kurzy a koordinace ekonomických politikMezinárodní měnový systém

Získané způsobilosti

Po úspěšném aboslvování kurzu bude student schopen- vysvětlit základní pojmy a kategorie mezinárodní ekonomie- aplikovat mezinárodní ekonomickou teorii na praktické a reálné ekonomické problémy- popsat základní reálné příklady ze světa finančních trhů- na základě reálných dat vyvodit závěry pro investiční rozhodování - navrhnout doporučení pro tvorbu hospodářských politik.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠŤASTNÝ, D.Mezinárodní obchod : teorie a politika.Praha:Oeconomica, 2004.80-245-0805-2ZAPPLEYARD, D R. -- FIELD, A J.International economics.Boston:McGraw-Hill, 2001.0-07-231514-8ZKRUGMAN, P R. -- OBSTFELD, M.International economics : theory and policy.Reading:Addison-Wesley, 2000.0-321-07727-XDSALVATORE, D.International economics : trade and finance.Hoboken:John Wiley & Sons, 2011.978-0-470-50582-3

Požadavky

Závěrečný test je souhrnný a bude obsahovat látku přenášenou během celého semestru. Při výsledku 4+ student opakuje závěrečný test. Vyučující na základě tohoto testu určí, zda studentovi zlepší známku na 3 nebo zhorší na 4.

Garant

Ing. Klára Čermáková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Klára Čermáková, Ph.D.Ing. Pavel Žamberský, Ph.D.