Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie I. (5EN202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5EN202 - Mikroekonomie I., Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metoda a předmět ekonomie, Teorie spotřebitele: spotřebitelská substituce, rozpočtové omezení, kardinalistický a ordinalistický přístup. Poptávka: křivka poptávky, substituční a důchodový efekt, cenová elasticita poptávky, Engelova křivka, důchodová a křížová elasticita poptávky, spotřebitelův přebytek. Volba mezi spotřebou a volným časem. Volba mezi přítomnou a budoucí spotřebou: časová preference, optimální kombinace přítomné a budoucí spotřeby. Firma: transakční náklady a existence firmy, cíle firmy, problém pána a správce; Produkce a náklady: produkční funkce a náklady firmy: krátkodobá produkční funkce, dlouhodobá produkční funkce, technická substituce. Společenské náklady a nabídka: společenské náklady, nabídka v krátkém a dlouhém období. Směna: hranice produkčních možností, optimální kombinace produkce, směna na základě odlišných spotřebních preferencí, směna na základě odlišných produkčních možností: absolutní výhody a komparativní výhody, mezinárodní obchod a Heckscher-Ohlinova teorie,migrace, obchodní ochranářstvíTržní rovnováha a tržní cena; přínosy ze směny, změny rovnováhy, státní zásahy.Nedokonalé trhy: příjemce a tvůrce ceny, tvorba ceny na nedokonalém trhu, cenová diskriminace, monopolistická konkurence, oligopoly (Cournotův, Bertrandův), kartel, Nashova rovnováha, otevřené a regulované trhy. Monopol a konkurence: rovnováha monopolu, diskriminující monopol, vlastnictví jedinečného faktoru, monopol a konkurence jako proces, přirozený monopol, síťový efekt.Trhy práce: produkční funkce a poptávka po práci, tržní nabídka práce, rovnováha trhu práce, odbory, minimální mzda, diskriminace na trzích práce, nezaměstnanost, pracovní rizika a kompenzující mzdové rozdíly. Kapitál a úrok: používání a investování kapitálu, příležitost investovat a ochota spořit, trh zapůjčitelných fondů, nominální a reálná úroková míra, alokace kapitálu, lidský kapitál.Externality a volné zdroje: společenské a soukromé náklady a výnosy, daně a subvence k potlačení externalit, vlastnická práva a Coaseho teorém, volné zdrojeVeřejné statky a veřejná volba: nevylučitelnost a problém černého pasažéra, nezmenšitelnost (nerivalita), veřejná volba: politický trh, teorém středového voliče, racionální neznalost voliče, zájmové skupiny.Právo a ekonomie: zločin a trest.

Získané způsobilosti

Po úspešném absolvování tohoto kurzu budou studenti schopni- ovládat nejdůležitější koncepty teorie spotřebitele a teorie firmy- popsat chování ekonomických aktérů a fungování jednotlivých trhů - řešit mikroekonomické úlohy- užívat kvantitativních technik na středně pokročilé úrovni

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOLMAN, R.Mikroekonomie : středně pokročilý kurz.Praha:C.H. Beck, 2007.978-80-7179-862-0DNICHOLSON, W. -- SNYDER, C M.Intermediate microeconomics and its application.Mason:South-Western Cengage Learning, 2010.978-0-324-59910-7DVARIAN, H R.Intermediate microeconomics : a modern approach.New York:W.W. Norton, 1990.0-393-96025-0DNICHOLSON, W.Microeconomic theory : basic principles and extensions.[Cincinnati]:South-Western/Thomson Learning, 2002.0-03-033593-0DHOŘEJŠÍ, B. -- SOUKUPOVÁ, J. -- MACÁKOVÁ, L. -- SOUKUP, J.Mikroekonomie.Praha:Management Press, 2010.978-80-7261-218-5DMACÁKOVÁ, L.Mikroekonomie II : cvičebnice.Slaný:Melandrium, 2008.978-80-86175-63-8

Požadavky

Výsledná známka je udělena na základě součtu bodů dosažených na cvičení, z průběžného a ze závěrečného testu podle běžné stupnice, tj. 0-49b. 4, 50 - 59b. 4+, 60 - 74b. 3, 75- 89b. 2, 90 - 100b. 1. V případě hodnocení 4+ má student možnost napsání opravného testu s maximálním počtem dosažených bodů 100. Z opravného testu je nutné získat alespoň 60 bodů. Známku 4+ lze opravit pouze na stupeň 3.

Garant

doc. Ing. Dagmar Brožová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Dagmar Brožová, CSc.Mgr. Ing. Dominik Stroukal