Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskusní seminář (5EN354)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5EN354 - Diskusní seminář, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je postaven především na četbě textů a následné diskusi. Probíraná témata jsou určena příslušným vyučujícím.1) Studenti dostávají každý týden článek (články) k vybranému tématu, které si přečtou a písemně odevzdají jejich stručné shrnutí o délce 1800-3600 znaků alespoň dva dny před konáním semináře.2) Studenti si připraví krátkou prezentaci (do 20 minut), skládající se z rozvinutí, případně kritiky myšlenek z daného článku, kterou však postaví nikoli na článku samém, ale na dalších článcích, které na zadaný text reagují, nebo se k tématu jinak vztahují. Obecně se předpokládá, že studenti čerpají z databáze JSTOR. Písemné shrnutí prezentace o délce 1800-3600 znaků rovněž odevzdají alespoň dva dny před konáním semináře.3) Na začátku každé standardní hodiny bude vylosován student, který svoji prezentaci zaměří spíše na zadané texty a na reakci na ně. Dále bude vylosován další student, který se zaměří již jen na rozšiřující články.4) Studenti nejsou povinni se hodin účastnit. Za každou zmeškanou hodinu (včetně těch hodin, kdy se dostavili později, tj. poté, co proběhlo losování) jsou však povinni svoji připravenou prezentaci odevzdat do týdne ve formě písemného eseje o rozsahu 9000-18000 znaků.5) Body nutné k úspěšnému zakončení kurzu se získávají pouze dvěma způsoby: za aktivitu na hodině (až 4 body za každou hodinu, max. však 40 bodů za celý kurz, požadováno je alespoň 20 bodů) a za prezentace, včetně písemných esejí (až 60 bodů za jednu prezentaci, při vyšším počtu prezentací je započítáván průměrný výsledek).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování tohoto předmětu studenti:- budou schopni orientovat se v textech s ekonomickou tematikou (populárních i odborných), správně je interpretovat a zhodnotit;- budou schopni vyjadřovat své myšlenky písemně a ústně na omezeném prostoru a předepsanou formou a jasnou strukturou, a upevní si tak správné užívání ekonomických pojmů a ekonomického stylu myšlení;- získají přehled o aktuálních i historických teoretických a hospodářskopolitických problémech a vytvoří si k nim vlastní podložený názor a na základě toho si budou schopni odpovědně vybrat téma bakalářské práce.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDArticles of instructor's choice (mostly at www.jstor.org).

Požadavky

Při výsledku 4+ student zpracuje písemný esej o rozsahu 9000-18000 znaků na vyučujícím vybrané téma. Vyučující na základě tohoto eseje určí, zda studentovi zlepší známku na 3, nebo zhorší na 4.

Garant

doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc.PhDr. Lukáš Kovanda, Ph.D.