Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Basic Microeconomics (5EN757)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5EN757 - Basic Microeconomics, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy racionálního ekonomického chování. Rozhodování spotřebitele: indiferenční analýza. Indiferentní křivky a jejich vlastnosti. Rozpočtové omezení. Optimum (rovnováha) spotřebitele. Poptávka. Křivka individuální poptávky. Substituční a důchodový efekt. Cenová elasticita poptávky. Křivka tržní poptávky. Engelova křivka. Důchodová elasticita poptávky. Podřadné statky a normální statky. Rozhodování výrobce. Náklady fixní a variabilní. Křivky celkových a jednotkových nákladů. Křivka mezních nákladů. Podmínka maximalizace zisku. Optimum (rovnováha) firmy v krátkém a v dlouhém období. Nabídka firmy v krátkém a v dlouhém období. Tržní nabídka. Cenová elasticita nabídky. Tržní rovnováha. Dosahování rovnováhy. Efektivnost rovnováhy. Změny tržní rovnováhy. Dokonalý (dokonale konkurenční) trh. Nedokonalý (nedokonale konkurenční) trh. Mezní příjem firmy a tvorba ceny na nedokonalých trzích. Optimum (rovnováha) firmy na nedokonalém trhu. Monopolistická konkurence. Oligopol. Nedokonalé trhy a informace. Podnikatelé, informace a inovace. Cenová diskriminace. Konkurence a regulace vstupu na trh. Ochrana hospodářské soutěže. Asymetrické informace. Ochrana spotřebitele. Konkurence a monopol. Regulace monopolní ceny. Státem vytvářené monopoly. Přirozené monopoly.Cenové (kartelové) dohody. Zásahy státu do cen. Cenový strop. Spotřební daň. Subvence. Státní intervenční nákupy. Produkční kvóty. Produkční funkce, mezní produkty výrobních faktorů a poptávka po výrobních faktorech. Optimální výrobní technika. Technologická substituce. Transferová platba a renta výrobního faktoru. Nabídka výrobních faktorů. Kompenzující mzdové rozdíly. Pracovní trhy. Rozhodování mezi prací a volným časem: indiferenční analýza. Nabídka práce. Rovnováha trhu práce. Nezaměstnanost. Druhy nezaměstnanosti. Dobrovolná a nedobrovolná nezaměstnanost. Politika vytváření pracovních míst. Kapitál a investice. Míra časové preference a úroková míra. Nominální a reálná úroková míra. Trh zapůjčitelných fondů: nabídka, poptávka a rovnováha. Lidský kapitál. Investiční rozhodování. Perpetuita a anuita. Míra výnosu a riziko. Morální hazard. Vlastnictví soukromé a veřejné. Problém pána a správce. Akciové společnosti. Externality. Vlastnická práva. Transakční náklady. Coaseho teorém. Převoditelná práva ke znečišťování. Volné zdroje. Volné statky. Veřejné statky. Veřejná volba. Racionální neznalost voliče. Zájmové skupiny.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - teoreticky analyzovat ekonomické problémy - popsat vztah ekonomické teorie a hospodářské praxe - aplikovat základní principy ekonomického chování lidí a fungování trhů do soudobé hospodářské praxe a řešit aplikační příklady - vysvětlit základní ekonomické pojmy a modely ve světle nejnovějších vědeckých poznatků, s důrazem na proces globalizace - vysvětlit, řešit a aplikovat principy rozhodování a chování ekonomických subjektů fungování trhů, povahy konkurence a regulace na trzích, důsledků cenové regulace, trhů práce a kapitálu, teorie externalit a veřejných statků

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMANKIW, N G.Principles of economics.[S.l.]:South-Western/Cengage Learning, 2012.978-0-538-45342-4DHAKES, D R.Study guide [for] Mankiw: Principles of economics, sixth edition.Mason:South-Western/Cengage Learning, 2012.978-0-538-47717-8DHOLMAN, R.Ekonomie.Praha:C.H. Beck, 2011.978-80-7400-006-5DMANKIW, N G.Principles of microeconomics.Mason:South-Western/Cengage Learning, 2009.978-0-324-59464-5DFRANK, R H. -- BERNANKE, B. -- JOHNSTON, L.Principles of microeconomics.Boston:McGraw-Hill/Irwin, 2009.978-0-07-128540-7

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou. 1. Student postoupí na písemnou zkoušku (závěrečný test), pokud dosáhne minimálně 50% bodů z cvičení (tj. min 10 bodů). 2. Student je připuštěn k napsání testu v opravném termínu (je hodnocen 4+) pokud dosáhne minimálně 40 bodů ze součtu výsledku průběžného testu a prvního pokusu závěrečného testu.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Chytil, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Chytil, CSc.Bc. et Bc. Kamil Kovář, MScJelena PlazonjaIng. Petr Špecián, Ph.D.