Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Basic Macroeconomics (5EN758)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5EN758 - Basic Macroeconomics, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Domácí produkt a jeho měření. Nominální produkt, reálný produkt a cenové indexy. Agregátní výdaje. Spotřební funkce. Investiční funkce. Multiplikátor výdajů. Daňový multiplikátor. Peníze a poptávka po penězích. Transakční a opatrnostní zůstatky. Tvorba peněz a peněžní multiplikátor. Peněžní zásoba. Trh peněz a jeho rovnováha. Růst peněžní zásoby a jeho účinky v krátkém a v dlouhém období. Agregátní poptávka. Agregátní nabídka. Potenciální produkt. "Šoky" ze strany agregátní poptávky a ze strany agregátní nabídky. Hospodářský cyklus. Příčiny a druhy hospodářských cyklů. Hospodářský růst. Zdroje růstu. Společenský systém a hospodářský růst. Inflace a její měření. Účinky inflace na ekonomiku. Poptávková a nákladová (nabídková) inflace. Inflační očekávání adaptivní a racionální. Phillipsova křivka. Přirozená míra nezaměstnanosti. Měnové kurzy. Úroková parita. Teorie parity kupní síly. Kurzové režimy. Měnové krize a jejich příčiny. Platební bilance a její rovnováha. Veřejné rozpočty. Daňová politika. Teorie byrokracie. Šedá ekonomika a Lafferova křivka. Rozpočtové schodky a státní dluh. Strukturální a cyklický schodek. Efekt vytěsňování. Politický cyklus. Měnová politika -- cíle a nástroje. Aktivistická měnová politika. Racionální očekávání a neúčinnost měnové politiky. Režimy měnové politiky: režim fixního kurzu, měnové cílování, inflační cílování. Dezinflační politika a její účinky v krátkém a v dlouhém období.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - teoreticky analyzovat ekonomické problémy - popsat vztah ekonomické teorie a hospodářské praxe - aplikovat základní principy ekonomického chování lidí a fungování trhů do soudobé hospodářské praxe a řešit aplikační příklady - vysvětlit základní ekonomické pojmy a modely ve světle nejnovějších vědeckých poznatků, s důrazem na proces globalizace- vysvětlit, řešit a aplikovat problematiku spotřební a investiční funkce, trhu peněz, měnových kurzů, hospodářského růstu a hospodářského cyklu, nezaměstnanosti, inflace, zdanění a státního dluhu

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMANKIW, N G.Principles of economics.[S.l.]:South-Western/Cengage Learning, 2012.978-0-538-45342-4DHAKES, D R.Study guide for Mankiw: Principles of macroeconomics, sixth edition.Mason:South-Western/Cengage Learning, 2012.978-0-538-47720-8DGORDON, R J.Macroeconomics.Reading:Addison-Wesley, 2000.0-321-05229-3DHOLMAN, R.Ekonomie.Praha:C.H. Beck, 2011.978-80-7400-006-5DMANKIW, N G.Principles of macroeconomics.Fort Worth:Dryden, 1998.0-03-098238-3

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou. Student je připuštěn k napsání testu v opravném termínu (je hodnocen 4+) pokud dosáhne minimálně 40 bodů ze součtu výsledku průběžného testu a prvního pokusu závěrečného testu.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Chytil, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Chytil, CSc.