Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofické problémy kvantifikace a měření (5FI316)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5FI316 - Filosofické problémy kvantifikace a měření, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* rozlišení hlavních typů filosofických přístupů k matematizaci a kvantifikaci skutečnosti (substancialisticko-kvalitativní ontologie, relační ontologie, iracionalismus, nominalismus);* výklad konstituce základních konceptuálních nástrojů matematizace skutečnosti v kontextu problematiky Zenónových aporií, paradoxů nekonečna a teorie množin i "šílených" (N. Bohr) tvrzení kvantové fyziky a teorie relativity;* charakteristika 4 základních vývojových fází matematizace pohybu (zde se výklad soustřeďuje zejména na ontologická a noetická východiska novověké vědy u Galileiho, Descarta a Newtona, na společensko-historické předpoklady a důsledky matematického obrazu světa, na ontologický status matematicky formulovaného zákona, na problematiku mezí matematizace stanovených v rámci kantovského a novokantovského přístupu /Hayek/ atd.);* fenomenologická analýza kategorie kvantity v jejím předvědeckém i vědeckém způsobu danosti (zde se výklad opírá o filosofii E. Husserla a J. Patočky, zejména o Husserlovu stať "O původu geometrie");* výklad metodologie matematického traktování fenoménu informace, jakož i subjektivních ekonomických postojů a činností (peníze jako způsob předvědecko-praktické kvantifikace společenské skutečnosti, Weberův-Fechnerův zákon, Jevonsova matematizace mezního užitku a její kritika u M. Rothbarda, problematika očekávaného užitku a kvantifikace subjektivních postojů v podmínkách rizika a nejistoty /Allaisova kritika Neumanna a Morgensterna/ atd.);

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: -vysvětlit filosoficko-ontologické předpoklady kvantifikace, měření a matematizace skutečnosti v moderních vědách; -shrnout příslušnou filosofickou literaturu; -uvědomit si a popsat meze kvantitativních přístupů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPAVLÍK, J.F. A. Hayek a teorie spontánního řádu.Praha:Professional Publishing, 2004.80-86419-57-6ZBERKA, K.Měření.Praha:1977.990000306XZPAVLÍK, J.Filosofické základy metodologie ekonomických věd III.Praha:VŠE (Oeconomica), 2004.8024507986DBAŠTA, A.Kvantifikace a měření ve společenských vědách.1986.DVOPĚNKA, P.Druhé rozpravy s geometrií.Praha:1991.8090009379DHAYEK, F A V.Kontrarevoluce vědy : eseje o zneužívání rozumu.Praha:Liberální institut, 1995.80-85787-87-3

Požadavky

V případě, že student získá hodnocení 4+, opakuje závěrečnou ústní zkoušku. V takovém případě se rozhoduje mezi hodnocením 3 a nevyhověl.

Garant

doc. PhDr. Ján Pavlík

Vyučující

doc. PhDr. Ján Pavlík