Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fenomenologická filosofie (5FI424)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5FI424 - Fenomenologická filosofie, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Výklad klíčových kapitol Hegelovy Fenomenologie ducha v komtextu s uchopením struktury a významu fenomenologického pohybu jako celku. 2) Rozbor fenomenologické verze transcendentalismu ve filosofii Edmunda Husserla, jakož i jejích předpokladů a východisek (logický platonismus Bolzana a Fregeho, Brentanova koncepce intencionality).3) Seznámení s metodologickými aspekty fenomenologického přístupu, zejména v jejich původní husserlovské orientovanosti na fundaci čisté logiky a matematiky. 4) Výklad hermeneutické verze fenomenologického přístupu u M. Heideggera (problematika lidské existence jakožto transcendence, shlédnutí naladěnosti [Stimmung] jakožto východiska pro apriorní rozumění bytí, problém "konce metafysiky", atd. )

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:-popsat základní typy fenomenologického přístupu; -porozumět a interpretovat nejkomplikovanější texty německé klasické filosofie;-interpretovat texty filosofie 20. století.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPAVLÍK, J.F. A. Hayek a teorie spontánního řádu.Praha:Professional Publishing, 2004.80-86419-57-6ZPAVLÍK, J.Spontánní geneze jazyka.Praha:Professional Publishing, 2010.978-80-86946-98-6ZPAVLÍK, J.Bernard Bolzano a německá klasická filozofie.1994.ISSN 0015-1831ZPAVLÍK, J.K některým aspektům Brentanovy psychologie a etiky; (k dispozici v elektronické formě).Praha:Naše Vojsko, 1996.DKRIST, J.Sešity k dějinám filosofie. [Seš.] 9, Vybrané kapitoly poklasického iracionalismu.Praha:Vysoká škola ekonomická, 1996.80-7079-655-3DKRIST, J.Sešity k dějinám filosofie. [D.] 6, Přehled dějin německé klasické filosofie.Praha:Vysoká škola ekonomická, 1998.80-7079-861-0

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou částí – z prezentace a obhajoby písemné práce (eseje) v rozsahu min. 3000 slov a z přezkušování znalosti obsahu předmětu formou ústních otázek. U písemné práce (eseje) se hodnotí:

Garant

doc. PhDr. Ján Pavlík

Vyučující

doc. PhDr. Ján Pavlík