Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie spontánního řádu a samoorganizace (5FI425)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5FI425 - Teorie spontánního řádu a samoorganizace, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Předmět a metody teorie spontánního řádu 2) Fyzikální předpoklady evoluce (entropie v klasické, statistické a nerovnovážné termodynamice, entropie a informace v kontextu II. zákona termodynamiky, Schrödingerova teorie života, dekoherentismus) 3) Spontánní řád živé přírody (reflexe organična v německé klasické filosofii, autopoiesis, Kauffmanův "čtvrtý zákon" termodynamiky, živý organismus jako kruhový/spirální sebevztah, ontologický výklad darwinismu).4) Život, mozek, vědomí, sebevědomí (qualia, Hayekův Sensory Order, neurofyziologické založení apriorismu).5) Spontánní řád jazyka (univerzální gramatika, Smithova teorie spontánní geneze jazyka, Englišova koncepce apriornosti myšlenkových řádů přirozeného jazyka). 6) Spontánní geneze mravního a právního řádu (Smithova Teorie mravních citů, Hayekovo pojetí spontánní geneze pravidel, kritické přehodnocení tohoto pojetí).7) Spontánní řád tržní ekonomiky (tržní řád jako spirální sebevztah, misesovský apriorismus, liberalismus jako věda vs liberální ideologie).8) Spontánní řád v politice a v dějinách (rysy spontánního řádu ve fungování liberální demokracie, F. Fukuyama a konec dějin).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: -komplexně popsat souvztažnosti mezi různými typy spontánních řádů; -osvojí si obecnou filosofickou bázi, pomocí níž budou integrovat a systemizovat poznatky, k nimž dospívají intenzivně se rozvíjející vědy o komplexitě, jakož i předpoklady pro adekvátní uplatňování univerzálního darwinismu, genetických algoritmů a dalších pokročilých informatických přístupů; -dát je do souvislosti tradičních metodologických přístupů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPAVLÍK, J.F. A. Hayek a teorie spontánního řádu.Praha:Professional Publishing, 2004.80-86419-57-6ZPAVLÍK, J.Austrian Economics and the Problems of Apriorism.2006.ISSN 1211-0442ZPAVLÍK, J.Spontánní geneze jazyka.Praha:Professional Publishing, 2010.978-80-86946-98-6ZHAYEK, F A V.Kontrarevoluce vědy : eseje o zneužívání rozumu.Praha:Liberální institut, 1995.80-85787-87-3DJEŽEK, T.Liberální ekonomie : kořeny euroamerické civilizace.Praha:Prostor, 1993.80-85190-21-4DVON MISES, L.Lidské jednání : pojednání o ekonomii.Praha:Liberální institut, 2006.80-86389-45-6

Požadavky

V případě hodnocení 4+ (50-59 bodů) absolvuje student náhradní termín, který rozhodne mezi konečným hodnocením 3 (bude-li kvalita odpovídat alespoň 60%) a 4.

Garant

doc. PhDr. Ján Pavlík

Vyučující

doc. PhDr. Ján Pavlík