Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná témata kognitivní vědy (5FI444)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5FI444 - Současná témata kognitivní vědy, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je seznámit posluchače s vybranými tématy z oblasti studia lidského myšlení, a to z pohledu funkčního a strukturálního. Představeny budou nejznámější koncepce vycházející ze současného stavu výzkumu v kognitivní psychologii, neurovědách a pokroku v kognitivních vědách a filosofii mysli. Důraz je kladen na představení široce akceptovaných, nekontroverzních a vědecky podložených teorií.1. týden - Úvod do historie kognitivní vědy. úvod do kognitivních teorií lidské mysli – behaviorismus, kognitivismus, vtělená kognice, extended mind hypothesis (Clark & Chalmers 1998)2. týden - Vizuální percepce: optický systém, organizace vizuálního kortexu, receptive fields, hyperkolumny, ventrální a dorzální dráha, agnostické poruchy percepce, rozpoznávání objektů3. týden - Emoce a rozhodování: Dva systémy rozhodování, úvod do struktury mozku, motorický systém.4. týden - Řeč a jazyk: neuronální podklady řeči, afázie a její druhy, Sapir-Whorfova hypotéza, Chomského generativní gramatika, její implikace a kritika (Everett, Lera Boroditsky) 5. týden – Paměť: Atkinson-Shiffrin třístupňový model paměti, sensorická paměť, krátkodobá paměť, pracovní paměť (Alan Baddeley), dlouhodobá paměť, neurověda paměti.6. týden – Turingův test a intencionalita: Turingův test (Turing 1950) a imitation game, možné námitky a jejich vyvrácení, reakce na Turinga: John Searle a myšlenkový experiment čínského pokoje, Blockhead, Loebnerova cena, CAPTCHA.7. týden - Úvod do experimentálního výzkumu: fáze experimentálního výzkumu a jeho organizace, vytvoření designu a setupu, treatment a kontrola, stanovení hypotézy, určení velikosti vzorku (power analysis), vyhodnocení dat a interpretace8.týden – Vědomí a pozornost9. týden – Svobodná vůle: Filosofický problém svobodné vůle, experimenty Benjamina Libeta, jeho interpretace, dezinterpretace a kritika. Současný stav výzkumu (Soon et al. 2008), výzkum na VŠE (Havlíček 2012). 10. týden – Koncepty a kategorie11. týden - Vývojová psychologie a sociální kognice: Piagetovy stádia, trvalost objektu, Theory of Mind, zatíženosti lidského myšlení (kognitivní biasy), autismus. 12. týden – "Já" z pohledu vtělené kognice, kognitivní psychologie a neurověd: self-model, body model a jeho narušení (syndrom cizí ruky, iluze gumové ruky, mimotělní zkušenost), motorické intence a Sense of Agency 13.týden – Kognitivní antropologie: genově-kulturní koevoluce, skupinová evoluce a skupinová kooperace, evoluční psychologie, kognitivní studium kultury, kognitivní religionistika. Prezentace experimentálních designů vypracovaných v týmech.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni 1. Umět vysvětlit podstatu argumentů u vybraných debat a oblastí současného výzkumu v rámci kognitivní vědy. 2. Srovnat jednotlivé postoje, identifikovat podstatu jejich rozporu či shody a popsat, jak na sebe reagují.3. Uvést do vztahu jednotlivé nabyté znalosti o funkci kognitivních procesů, složit je a celistvě vysvětlit lidské myšlení.4. Prokázat schopnost zaujmout a hájit zastávanou pozici u řady témat kognitivní vědy.5. Kriticky posuzovat populárně-vědecká sdělení, uvádět je do vztahu s nabytými znalostmi a rozlišovat mezi správnou a chybnou interpretací poznatků kognitivní vědy .

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZEYSENCK, M W. -- KEANE, M T.Kognitivní psychologie.Praha:Academia, 2008.978-80-200-1559-4DKOUKOLÍK, F.Lidství : neuronální koreláty.Praha:Galén, 2010.978-80-7262-654-0DBLACKMORE, S J.Consciousness : an introduction.New York:Oxford University Press, 2004.0-19-515342-1DPSTRUŽINA, K.Pojednání o lidském myšlení.Praha:Ekopress, 2005.80-86119-89-0DPSTRUŽINA, K.Svět poznávání : (k filozofickým základům kognitivní vědy ).Olomouc:Nakladatelství Olomouc, 1998.80-7182-074-1DPETRŮ, M.: Fyziologie mysli (Úvod do kognitivní vědy); 1. vyd. Praha: Triton 2007. 385 s. ISBN 978-80-7254-969-6.

Požadavky

Téma semestrální práce musí být studenty zvoleno nejpozději v 10. týdnu výuky. Semestrální práci je možné zpracovávat jako esej (jednotlivci, 3000 slov) či jako návrh experimentálního výzkumu (1-3 osoby v týmu, textový popis, prezentace 15 min. v 13. týdnu. Rozsah výstupu odpovídá počtu zapojených studentů). Při hodnocení 4+ student absolvuje dodatečné ústní přezkoušení ve formě zodpovězení 2 vylosovaných otázek z vyhlášených okruhů, se kterými bude student seznámen při hodnocení 4+. Vyučující na základě přezkoušení určí, zda studentovi zlepší známku na 3, nebo zhorší na 4.

Garant

doc. PhDr. Ján Pavlík

Vyučující

doc. PhDr. Ján Pavlík