Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (5HP201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5HP201 - Sociální politika, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do sociální politiky.(principy, cíle a základní pojmy SP)2. Historický vývoj sociální politiky.(základní mezníky v historii SP a problematika welfare state)3. Koncepty a přístupy sociální politiky.(základní typy SP a jejich charakteristika; vztah mezi pojetím státu a formou SP)4. Kontext sociální politiky.(demografické, ekonomická, náboženské a další vlivy ovlivňující charakter a směr vývoje SP)5. Nástroje a funkce sociální politiky.(charakteristika nejdůležitějších nástrojů a volba mezi nimi na základě typu SP)6. Analýza sociální politiky.(subjekty a objekty SP, jednání zájmových skupin)7. Právní rámec sociální politiky(právní rozměr české a evropské SP)8. Oblasti sociální politiky (pilíře SZ v ČR, sociální události)9. Financování sociální politiky I.(typy financování SP, způsob a vývoj financování pilířů českého SZ)10. Financování sociální politiky II. (mandatorní výdaje, vztah výdajů k HDP, efektivita a důsledky)11. Perspektivy sociální politiky(trendy a budoucí vývoj v Evropě a ve světě dle regionů)12. Komparativní sociální politika(Konkrétní příklady opatření ve vybraných zemích, strategie modernizace SP různými pohledy)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti schopni - používat základní pojmový aparát sociální politiky;- vysvětlit jak funguje sociální systém v jednotlivých zemích a regionech a přiřadit mu charakteristiky;- zhodnotit výhody a nevýhody sociálních systémů z různých úhlů pohledu;- popsat, jak se ten který sociální model bude vyvíjet za různých ekonomických situací včetně scénářů krajních, a co to bude znamenat pro ekonomiku země a udržitelnost toho kterého systému;- polemizovat o budoucnosti sociálního systému u nás, v Evropě i ve světě;- navrhnout možnosti systematických reformních činností v oblasti sociální politiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKREBS, V. -- DURDISOVÁ, J. -- KOTÝNKOVÁ, M. -- POLÁKOVÁ, O.Sociální politika.Praha:Wolters Kluwer ČR, 2010.978-80-7357-585-4ZDURDISOVÁ, J.Sociální politika v ekonomické praxi : (vybrané problémy).Praha:Oeconomica, 2005.80-245-0850-8ZTOMEŠ, I.Úvod do teorie a metodologie sociální politiky.Praha:Portál, 2010.978-80-7367-680-3ZKREBS, V.Solidarita a ekvivalence v sociálních systémech.Praha:VÚPSV, 2009.978-80-7416-044-8DPOTŮČEK, M.Veřejná politika.Praha:Sociologické nakladatelství, 2005.80-86429-50-4DHAMERNÍKOVÁ, B. -- MAAYTOVÁ, A.Veřejné finance.Praha:ASPI, 2007.978-80-7357-301-0DSTANEK, V.Sociálna politika.Bratislava:Sprint, 2006.80-89085-66-0

Požadavky

Pro splnění předmětu je nutné nemít více než 3 absence na cvičení a získat z každé části (prezentace, aktivita, závěrečný test) minimálně 60 %, tedy min. 9 bodů z prezentace, min. 9 bodů za aktivitu a min. 42 bodů ze závěrečného testu. Hodnocení 4+ bude uděleno v případě, že z kterékoliv z částí (prezentace, aktivita, závěrečný test) získá student 50 až 59 % bodů včetně a zároveň z žádné z částí nezíská méně než 50 %. Při hodnocení 4+ může student znovu absolvovat závěrečný test. Podmínkou získání známky 3 je v tom případě dosažení min. 60 %, tedy min. 42 bodů z opravného testu, přičemž zároveň musí být součet s body ze cvičení 60 a více bodů. Pokud získá student hodnocení 50 až 59 % bodů včetně z části aktivita a/nebo prezentace, a zároveň hodnocení z řádného testu bude 60 bodů a více, bude místo opravného testu ústně přezkoušen z rozsahu učiva odpovídající závěrečnému testu.

Garant

prof. Ing. Vojtěch Krebs, CSc.

Vyučující

Ing. Lucia Bartůsková, Ph.D.doc. Ing. Jaroslava Durdisová, CSc.Ing. Pavla ChmelováIng. Cyril Klepekprof. Ing. Vojtěch Krebs, CSc.Ing. Tereza LukášováIng. Vladimír Štípek