Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žurnalistická tvorba a masová komunikace (5HP410)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5HP410 - Žurnalistická tvorba a masová komunikace, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do teorie masové komunikace. Úvod do teorie médií.2. Funkce žurnalistiky.3. Žurnalistika a její okolí.4. Trendy v žurnalistice a ve společnosti.5. Pracovní nástroje žurnalistiky: zpravodajství a názorová publicistika.6. Novinářské žánry: zpráva jako základ.7. Zpravodajský rozhovor a publicistické interview.8. Reportáž jako doplnění a objasnění zprávy.9. Komentující žánry: komentář, poznámka, glosa.10. Hodnotící žánry: recenze a kritika.11. Prolínání žánrů. Fejeton.12. Pracovní postupy žurnalistiky: výběr a rešerše.13. Psaní jako základ samostatné tvorby.14. Redigování: noviny, časopisy. Střih v elektronických médiích.15. Prezentace jako redakční práce: noviny a časopisy, rozhlas, televize, internet.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - aplikovat základní žurnalistické žánry a jejich užití v ekonomické sféře;- vysvětlit odlišnosti jednotlivých žurnalistických žánrů;- popsat v teoretické i praktické rovině náplň novinářské práce v tisku, rozhlase, televizi, tiskových agenturách a na internetu;- napsat článek na jakékoli téma dle pravidel jakéhokoli základního žurnalistického žánru.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUNCZIK, M.Základy masové komunikace.Praha:Karolinum, 1995.80-7184-134-XDStephan Russ-Mohl, Hana Bakičová Žurnalistika. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0158-8

Požadavky

Při hodnocení 4+ opakuje student závěrečný test a rozhoduje se mezi hodnocením 3 (dosáhne-li z opravného testu 60 % a více) a 4 (dosáhne-li z opravného testu méně než 60 %).

Garant

PhDr. Milan Soška

Vyučující

PhDr. Milan Soška