Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomická analýza (5HP501)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5HP501 - Makroekonomická analýza, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Národní účty: Systém národních účtů a jeho využití pro makroekonomickou analýzu. Institucionální sektory a jednotky, systém účtů a tabulek, posloupnost účtů, transakce (s produkty, distributivní, finanční)a bilanční položky - makroekonomické agregáty, vládní deficit a vládní dluh. Konsolidované a nekonsolidované účty.2. Input-output tabulky: Základní koncepce input/output tabulek. Tabulky dodávek a užití a symetrické I/O tabulky. Využití I/O tabulek jako statistického nástroje. Aplikace I/O tabulek.3. Dlouhodobý růst a mezinárodní komparace: dlouhodobý růst HDP, růst zaměstnanosti a národohospodářské produktivity práce, empirické výzkumy faktorů dlouhodobého růstu, růstové účetnictví, podíly kapitálu a práce na produkci, reálná konvergence a poločas konvergence.4. Vývoj relativní a absolutní cenové hladiny: Relativní cenová hladina, Balassův-Samuelsonův model, souvislost nominální a reálné konvergence, vývoj absolutní cenové hladiny.5. Finanční trhy a finanční účet: Měnová politika, očekávání na finančních trzích, výnosová křivka a interakce s měnovým kurzem.6. Fiskální politika, zadluženost: Měření fiskálních veličin, normativní a pozitivní teorie akumulace deficitu a dluhu. Makroekonomické dopady deficitu a dluhu; Ricardovská (ne-)ekvivalence. Fiskální politika a monetární stabilita; fiskální teorie cenové hladiny. Instituce pro fiskální stabilitu.7. Běžný účet: Základní pojmy, návaznost na systém národních účtů, hlavní faktory ovlivňující vývoj a udržitelnost běžného účtu, vliv fiskální a monetární politiky na soukromou spotřebu, spotřebě dlouhodobých statků.8. Komparace transformačních procesů: Analýza transformace české ekonomiky (posledních 15 let); ekonomická úroveň, strukturální charakteristiky a rovnováha.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - popsat agregátní stav ekonomiky prostřednictvím národních účtů; - vysvětlit souvislosti a příčiny jevů, ke kterým v ekonomice dochází;- změřit základní makroekonomické ukazatele s pomocí národního účetnictví;- tvořit elementární makroekonomické predikce;- pracovat v jednotkách sektoru vládních institucí (ministerstva, ústřední úřady, územní samosprávné celky) nebo v sektoru finančních institucí - banky, investiční společnosti, pojišťovny, penzijní fondy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSPĚVÁČEK, V. -- ROJÍČEK, M.Makroekonomická analýza.Praha:Linde, 2012.978-80-86131-92-4ZSLANÝ, A.Makroekonomická analýza a hospodářská politika.Praha:Beck, 2003.80-7179-738-3DEuropean System of Accounts ESA 1995, Eurostat, I.-2920 LuxembourgDHandbook of National Accounting:Use of Macro Accounts in Policy Analysis, United NationsDMakroekonomická analýza a hospodářská politika, Slaný,A.DNational Accounts: A Practical Introduction, United NationsDOdborné statě předepsané k jednotlivým tématům DÚvod do ekonomické analýzy, Kadeřábková, A.DZáklady makroekonomické analýzy: růst, konkurenceschopnost, rovnováha, Kadeřábková,A.D38641

Požadavky

Při hodnocení 4+ opakuje student závěrečný test a rozhoduje se mezi hodnocením 3 (dosáhne-li z opravného testu 60 % a více) a 4 (dosáhne-li z opravného testu méně než 60 %).

Garant

prof. Ing. Vojtěch Krebs, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vojtěch Krebs, CSc.Ing. Petr Pavelek, Ph.D.Ing. Zdeněk PikhartIng. et Ing. Miroslav Titzedoc. Ing. Ludmila Vebrová, CSc.