Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomiky životního prostředí (5IE253)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5IE253 - Základy ekonomiky životního prostředí, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A. Udržitelnost- koncept udržitelnosti, jeho odlišné definice a jejich implikace pro politiku- význam konceptu tržních selhání pro environmentální problémy- efekty plynoucí z tržních selhání a možné míry jeho tržních a (vládních) regulačních variant- aplikace koncept na globální oteplování- životní prostředí a zdroje jako aktiva: optimální extrakceB. Fosilní paliva: ropa, plyn a uhlí- ropa a zabezpečení dodávek, břidličná ropa, ropné břidlice (kerogen), ropné písky (bitumen). Opravdu ropa v roce 2030 dojde? ropný vrchol, Huberovy křivky a rezervy.- plyn a zabezpečení dodávek: krátkodobé a dlouhodobé; zásadní rozdíly mezi ropou a plynem; dvoustranný monopol; „války plynovodů“C. Trhy s elektřinou- základy trhu s elektřinou: systém, synchronicita, „synchronický imperialismus“, nodální a zónová cenotvorba, výrobaD. Klimatická politika- obnovitelné zdroje energie, jejich náklady a výnosy, náklady jejich výkyvů, LCOE a její zápory, spirála smrti utilitních společnostíE. Environmentální přežití: minulost a budoucnost- Zelený paradox, katastrofy, mýty a zázraky

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - analyzovat ekonomii zdrojů se zaměřením na neobnovitelné zdroje jako jsou ropa, zemní plyn, uhlí a uran- analyzovat základní koncepty v elektroenergetickém průmyslu- vysvětlit vzájemné vztahy energetiky a životního prostředí a jakým způsobem se vzájemně ovlivňují- vysvětlit problematiku globálního oteplování a její souvislosti s jinými oblastmi ekonomie zdrojů jako obnovitelné a neobnovitelné zdroje energie a důležitost elektroenergetického systému- pracovat na konkrétním problému v oblasti životního prostředí/energetiky a prezentovat hlavní výsledky během krátké prezentace.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZTIETENBERG, T H. -- LEWIS, L.Environmental economics and policy.Boston:Pearson, 2010.978-0-321-66621-5

Požadavky

Pro úspěšné zakončení kurzu musí studenti získat alespoň 60 % bodů v závěrečném testu. V případě obdržení známky 4+ dostane student možnost vypracovat nový test s možností na získání známky 3.

Garant

doc. Mgr. PhDr. doctorandus Silvester van Koten, M.A., Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Kalabisová, Ph.D.doc. Mgr. PhDr. doctorandus Silvester van Koten, M.A., Ph.D.