Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické ideologie (5IE300)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5IE300 - Politické ideologie, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Orientální despocie (kosmologické říše); Izrael (Exodus, zjevení), Řecko (Polis, Sokrates, zrod politické filosofie). Ekonomika v antice. 2. Křesťanská politická filosofie (Sv. Augustin: De Civitate Dei), středověký společenský řád (Sv. Tomáš Akvinský), pozdní scholastici na univerzitě v Salamanca a jejich ekonomické teorie. 3. Reformace (teologie, politika, státní absolutismus) a duch kapitalismu? 4. Gnosticismus, utopismus (Joachim de Flora, puritáni); reakce (Hobbes). 5. Osvícenství skotské: Adam Smith, osvícenství francouzské: Rousseau, Francouzská revoluce (příčiny a dopady v politice a ekonomice) 6. Totalitarismus 20. století (příčiny a důsledky) 7. Anarchismus, klasický liberalismus 8. Konservatismus, křesťanská sociální nauka 9. Socialismus, komunismus 10. Fašismus, nacismus 11. Nová levice, feminismus, environmentalismus 12. Nová pravice 13. Pohled na ekonomiku v nezápadních civilizacích: islám, Indie, východní Asie, atd.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni- charakterizovat koncept ideologie- charakterizovat jednotlivé ideologické směry- kriticky zhodnotit vliv ideologie na formování politických opatření a identifikovat ideologické kořeny dnešních politik.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHEYWOOD, A.Politické ideologie.Praha:Eurolex Bohemia, 2005.80-86861-71-6ZHAYEK, F A V.Cesta do otroctví.Brno:Barrister & Principal, 2004.80-86598-71-3ZBOAZ, D.Liberalismus v teorii a politice.Praha:Liberální institut, 2002.80-86389-23-5

Požadavky

Při hodnocení 4+ bude student psát doplňkový test v rozsahu závěrečného testu, vyučující poté rozhodne, zda známku zlepší na 3 nebo zhorší na 4

Garant

MUDr. Roman Joch

Vyučující

MUDr. Roman JochPhDr. Mgr. Jan Šmíd, Ph.D.