Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Drogy v ekonomii (5IE375)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5IE375 - Drogy v ekonomii, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je vyučován formou seminářů a je zakončen testem. Od studentů je vyžadována aktivní účast na diskusích na základě nastudované literatury (převážně odborné články).V závěru semestru studenti prezentují buď diskusi závěrů a metodologie vybraného článku s relevantní tematikou, nebo vlastní seminární práci na předem domluvené téma.Osnova předmětu:1. Úvod do problematiky drog v ekonomii (1. - 3. týden)- základní východiska ekonomické analýzy (rozhodování o alokaci vzácných zdrojů, náklady obětované příležitosti, pobídky a omezení, substituce, diskontování v čase, externality, nedokonalé informace, časová inkonsistence)- mezioborový přístup k návykovým látkám a závislostem (typy návykových látek, koncept závislosti, právní rámec)- mezioborový přístup k výzkumu nelegálních drogových trhů (sociologie, etnografie, psychologie, kriminologie, ekonomická teorie, ekonometrie a matematické modely)2/ Poptávka po nelegálních drogách (4. - 5. týden)- ekonomický přístup k užívání návykových látek (poptávka po drogách)- teorie racionální drogové závislosti a její oponenti- cenová elasticita poptávky po nelegálních drogách, její reakce na programy primární drogové prevence a implikace pro drogovou politiku3/ Nabídka nelegálních drog (6.-7. týden)- teorie ceny na nelegálních drogových trzích- současné trendy na drogových trzích v producentských zemích- současné trendy na koncových trzích s drogami4/ Ekonomická evaluace drogové politiky a jejích intervencí (8. - 9. týden)- drogová politika a její složky (omezení poptávky, omezení nabídky, harm reduction)- náklady na užívání drog a drogovou politiku- nástroje ekonomické evaluace drogové politiky- možné kvantifikace výnosové strany (QALYs - Quality Adjusted Life Years)5/ Prezentace studentů (10. - 13. týden)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - aplikovat ekonomickou analýzu v oblasti mezioborového přístupu k návykovým látkám;- analyzovat zákonitosti panující na nelegálních drogových trzích s využitím současných výzkumných poznatků;- vyhodnotit intervence v oblasti drogové politiky z hlediska jejich ekonomické efektivnosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDRassmussen, D. W., Benson, B. L. The economic anatomy of a drug war: Criminal justice in the commons, Lanham. Rowman and Littlefield. 1994

Požadavky

Při hodnocení 4+ bude student psát doplňkový test v rozsahu závěrečného testu, vyučující poté rozhodne, zda známku zlepší na 3 nebo zhorší na 4

Garant

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.

Vyučující

Mgr. Ing. Vendula BěláčkováMgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.