Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie státních zásahů (5IE400)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5IE400 - Ekonomie státních zásahů, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologické základyEkonomie jako hodnotově neutrální věda, metodologie přírodních a společenských věd, ekonomie a politika, etika a historie.2. Teorie užitku a ekonomie blahobytuSubjektivita hlavních ekonomických kategorií, ekonomická koordinace, oportunitní náklady, teorie směny, vývoj ekonomie blahobytu.3. Typologie státních zásahůTypologie zásahů a problémy analýzy jejich kategorií4. Regulace ceny a produktuRůzné případy regulace ceny a produktu a jejich důsledky.5. Monopoly a kartely jako tržní strukturyMonopoly, kartely a jejich formy, definice a důsledky na tržní systém.6. Antidiskriminační zákonyTeorie diskriminace, soukromá vs. veřejná diskriminace, diskriminace a trh práce, cenová diskriminace, antidiskriminační zákony a jejich dopady.7. Mezinárodní směna a státní zásahyObchod a mezinárodní obchod, cla a ostatní překážky obchodu a jejich důvody a důsledky.8. Daně jako příklad binární intervenceTeorie zdanění, daňový dopad a posun, neutrální daň, kánony spravedlnosti.9. Veřejné výdaje jako binární intervenceVeřejné výdaje, typologie a vývoj, státní vlastnictví, problémy ekonomické kalkulace, socialismus.10. Byrokracie a její důsledkyEkonomický vs. byrokratický management, ekonomické a mimoekonomické důsledky byrokratického managementu.11. Veřejné statky a externality jako důvody pro zásahyPůvod a vývoj teorie veřejných statků a externalit z pohledu různých ekonomických škol.12. Stát a penízeIntervencionismus a konkurence a monopol v oblasti peněz a bankovnictví. Inflace, deflace.13. Intervencionismus a hospodářský cyklusMikro- a makroekonomický kontext manipulace s penězi a úvěrem.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni analyzovat široké spektrum státních zásahů do hospodářství, včetně jejich nezamýšlených důsledků. Především půjde o schopnosti- pochopit rozdíl mezi tržním a byrokratickým managementem,- identifikovat strukturu motivací aktérů v případech jednotlivých státních zásahů,- pochopit problém nezamýšlených důsledků v konkrétních případech a identifikovat je,- zvážit rozdíl mezi proklamovanými a skutečnými cíli hospodářsko-politických opatření a identifikovat vlivy zájmových skupin,- pochopit dynamiku procesů uvnitř státního sektoru.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZROTHBARD, M N.Ekonomie státních zásahů.Praha:Liberální institut, 2001.80-86389-10-3DVON MISES, L.Byrokracie.Praha:Liberální institut, 2002.80-86389-22-7DBASTIAT, F.Co je vidět a co není vidět : a jiné práce.Praha:Liberální institut, 1998.80-902270-6-6DVON MISES, L.Economic calculation in the socialist Commonwealth.Auburn:The Ludwig von Mises Institute, 1990.0-945466-07-2

Požadavky

Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné dosáhnout ze závěrečného testu alespoň 50 % z možného počtu bodů v testu. Při hodnocení 4+ opakuje student závěrečný test, vyučující poté rozhodne, zda známku zlepší na 3 nebo zhorší na 4

Garant

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.

Vyučující

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.