Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo a správní řízení (5PR402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5PR402 - Správní právo a správní řízení, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právní regulace veřejné správy. Předmět správního práva. Prameny správního práva.2. Formy činnosti veřejné správy: normativní a individuální správní akty, opatření obecné povahy, veřejnoprávní smlouvy, bezprostřední zákroky, vyjádření, osvědčení a sdělení. Správní dozor.3. Pojem správního řízení. Kodifikace správního řízení v České republice. Koncepce zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. Základní zásady činnosti správních orgánů.4. Správní orgány. Věcná a místní příslušnost. Spory o věcnou příslušnost. Procesní úkony správních orgánů.5. Účastníci řízení a jejich zastoupení. Procesní práva a povinnosti účastníků.6. Průběh řízení v prvním stupni: zahájení řízení, ústní jednání, dokazování rozhodnutí a usnesení. Ochrana před nečinností.7. Odvolací řízení. Řízení o rozkladu. Obnova řízení. Přezkumné řízení.8. Exekuce na peněžitá a nepeněžitá plnění. Zvláštní druhy řízení a rozhodnutí.9. Základy správní odpovědnosti: Přestupkové právo (hmotně právní a procesně právní problematika. Jiné správní delikty.10. Kontrola ve veřejné správě (vnitřní kontrola). Kontrola veřejné správy: parlamentní kontrola, Nejvyšší kontrolní úřad, veřejný ochránce práv. Pravomoc Ústavního soudu při zajišťování ústavnosti a zákonitosti ve veřejné správě.11. Správní soudnictví: organizace, pravomoc a příslušnost krajských soudů a Nejvyššího správního soudu. Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu. Kasační stížnost. 12. Odpovědnost za škodu způsobenou rozhodnutím orgánu veřejné moci a nesprávným úředním postupem.13. Svobodný přístup k informacím. Ochrana osobních údajů.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:-základním způsobem aplikovat správní právo v běžné správní činnosti

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMATES, P.Základy správního práva trestního.Praha:C.H. Beck, 2002.80-7179-789-8ZHENDRYCH, D.Správní právo : obecná část.V Praze:C.H. Beck, 2009.978-80-7400-049-2DSLÁDEČEK, V.Obecné správní právo.Praha:ASPI, 2005.80-7357-060-2DHENDRYCH, D A K.Správní právo, obecná část.2003.DONDRUŠ, R.Správní řád : nový zákon s důvodovou zprávou a poznámkami.Praha:Linde, 2005.80-7201-523-0DSVOBODA, K. Základy správního práva. Praha: Vysoká škola ekonomická, 1996. ISBN 80-7079-439-9.

Požadavky

žádné

Garant

JUDr. Tomáš Louda, CSc.

Vyučující

JUDr. Tomáš Louda, CSc.JUDr. Jiřina Nováková