Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioekonomická geografie (5RE205)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5RE205 - Socioekonomická geografie, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova- Struktura a obsah socioekonomické geografie. Vývoj názorů na prostorovou organizaci společnosti. - Metody a techniky socioekonomické geografie – základní techniky, kvantitativní metody, representativní šetření atd. - Teorie regionu. Vývoj názorů na koncepci regionu. Struktura regionu-homogenní a heterogenní region. - Teorie difuze inovace. Základní typy, růst inovace v čase, inovační bariery.- Vývoj a současnost politické mapy světa. Stát jako součást objektu studia socioekonomické geografie.- Prostorová diferenciace obyvatelstva a celková charakteristika územní koncentrace obyvatelstva.- Struktura a základní složky osídlení. Vývoj sídelní struktury, vliv socioekonomických a přírodních podmínek na utváření sídel. Vznik a vývoj měst, funkce měst. Vytváření prostorových sídelních systémů. - Obecné znaky geografie světového hospodářství. Ekonomická organizace, přírodní zdroje a ekonomický růst.- Zákonitosti prostorového uspořádání zemědělství. Základní charakteristiky současného světového zemědělství.- Regionální struktury průmyslu, průmyslové uzly a regiony, odvětvová struktura, koncentrace a rozmístění průmyslu. - Regionální struktury cestovního ruchu a rekreace. Individuální rekreace jako fenomén přelomu tisíciletí.- Dopravní a spojové uzly a regiony. Klasifikace a druhy dopravy a komunikačních sítí. Současné trendy ve světové dopravě.- Regionální struktury služeb a obchodu. Úloha trhu při formování prostorového obslužného systému. - Centrálně-periferní systém světa a světová geopolitická situace. Česká republika ve světovém hospodářství.- Integrační, dezintegrační a globalizační procesy v současném světě. Evropská unie a její institucionální základ.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- pracovat se zákonitostmi a souvislostmi v reálně fungujícím socioekonomickém systému, včetně interakčních vztahů mezi přírodou, společností a ekonomickými procesy- využívat získané znalosti z oblasti politické geografie, geografie obyvatelstva a sídel, ekonomické geografie, včetně současného obrazu států světa a významných integračních snah- využívat elementární výzkumné metody a techniky socioekonomické geografie při studiu dalších navazujících předmětů- vysvětlit postavení České republiky v současném světovém hospodářství- vysvětlit základní regionální rozložení sektorů národního hospodářství (zemědělství, průmysl, služby) v České republice- popsat základní integrační seskupení v Evropě- vysvětlit základní integrační a desintegrační procesy v rozvojových částech světa

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZWOKOUN, R.Regionální rozvoj : (východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování).Praha:Linde, 2008.978-80-7201-699-0ZWOKOUN, R. -- MATES, P. -- KADEŘÁBKOVÁ, J. -- GROSPIČ, J. -- KHENDRICHE TRHLÍNOVÁ, Z. -- KOUŘILOVÁ, J. -- MACHÁČEK, J. -- PEKOVÁ, J. -- PĚLUCHA, M. -- POSTRÁNECKÝ, J. -- TOTH, P.Základy regionálních věd a veřejné správy.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011.978-80-7380-304-9ZTOUŠEK, V. -- KUNC, J. -- VYSTOUPIL, J.Ekonomická a sociální geografie.Plzeň:Aleš Čeněk, 2008.978-80-7380-114-4DWOKOUN, R. -- ČERVENÝ, M.Ekonomika v prostoru : svět, střední Evropa, EU, OECD, ČR.Praha:Linde, 2008.978-80-7201-698-3DHAMPL, M.Geografická organizace společnosti v České republice : transformační procesy a jejich obecný kontext.Praha:DemoArt pro Univerzitu Karlovu, Přírodovědeckou fakultu, 2005.80-86746-02-X

Požadavky

Předmět je zakončen zkouškou, která se skládá ze závěrečného testu a závěrečné ústní zkoušky. Student postoupí k závěrečnému testu, pokud dosáhne min. 18 bodů, tj. 60 % z cvičení. Student postoupí k závěrečné ústní zkoušce, pokud dosáhne ze semináře min. 18 bodů a zároveň ze závěrečného testu min. 15 bodů, tj. 50 %.

Garant

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.

Vyučující

RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D.doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.Ing. Hana Silovská, Ph.D.prof. RNDr. René Wokoun, CSc.