Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální struktury České republiky a Evropy (5RE400)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5RE400 - Regionální struktury České republiky a Evropy, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení Evropy, poloha Evropy ve vztahu k ostatním kontinentům a hlavním hospodářským centrům světa.2. Historická podmíněnost vnitroevropské prostorové diferenciace. Vnitřní politicko-geografické a ekonomicko-geografické členění Evropy.3. Vliv přírodních podmínek na sociálně ekonomickou diferenciaci evropského prostoru.4. Populační a sídelní prostorová diferenciace Evropy.5. Hospodářská základna Evropy v regionálním průřezu (včetně infrastruktury).6. Základní věcné charakteristiky jednotlivých typů evropských regionů (regiony hlavních měst, vysoce urbanizovaná území,strukturálně postižené regiony, zaostávající regiony, pohraniční regiony, horská území, technologicky progresivní regiony, euroregiony) a regionální politika v nich praktikovaná.7. Integrační procesy v Evropě (historický vývoj, současné problémy a perspektivy, přehled integračních uskupení a jejich struktury,regionální aspekty integrace).8. Regionální politika v Evropě (historický vývoj, současné pojetí Evropské unie, rozšíření EU v roce 2004, postavení postkomunistických zemí v rámci EU a Evropy). 9. Decentralizační procesy v oblasti regionálního rozvoje, role územní správy a samosprávy v evropských zemích.10. Geografické, geopolitické a historické aspekty české státnosti.11. Idea českého státu. Vznik českého státu. Pozice českého státu v dobových evropských strukturách.12. Zhodnocení geografické polohy ČR a jejího geopolitického a ekonomického postavení ve světě.13. Prostorové souvislosti socioekonomických jevů, vztahů a procesů, jejich regionální organizace a integrace v rámci státního území ČR.14. Přírodní podmínky a zdroje ČR a jejich regionální rozložení. Formování regionálních struktur zemědělské výroby v ČR.15. Vývoj územní koncentrace obyvatelstva a současná struktura osídlení v ČR. Dlouhodobé procesy urbanizace ČR a vývojové trendy bydlení obyvatelstva ČR.16. Vliv industrializace na regionální rozvoj ČR a regionální aspekty restrukturalizace průmyslové výroby v ČR. 17. Regionální problematika rozvoje a fungování železniční, silniční a ostatních druhů dopravy v ČR. Vývojové tendence formování obslužných systémů v ČR.18. Předpoklady a regionální aspekty rekreace a cestovního ruchu v ČR, problematika druhého bydlení v ČR a jeho vývojové trendy.19. Dlouhodobé regionální procesy a pojetí komplexní organizace prostoru ČR. Limity a bariéry regionálního rozvoje. Formování územně správních a socioekonomických struktur v ČR na přelomu tisíciletí. Regionální diferenciace území ČR, dlouhodobé trendy, vliv transformace a integrace.20. Problematika územně správního členění ČR, návaznost na územně správní jednotky v EU, NUTS, postavení Euroregionů. ČR v procesu integrace Evropy. Zapojení ČR do regionální a strukturální politiky EU.21. Socioekonomická charakteristika krajů a regionů soudržnosti.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni uplatnit své znalosti ve veřejné správě s důrazem na evropskou integraci a dimenzi, zároveň také uplatnit kontext regionálních struktur ČR a české veřejné správy v evropských strukturách.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGROSPIČ, J.Úvod do regionálních věd a veřejné správy.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008.978-80-7380-086-4ZHAMPL, M. -- KÜHNL, K. -- GARDAVSKÝ, V.Regionální struktura a vývoj systému osídlení ČSR.Praha:Univerzita Karlova, 1987.ZWOKOUN, R. -- MATES, P. -- KADEŘÁBKOVÁ, J. -- GROSPIČ, J. -- KHENDRICHE TRHLÍNOVÁ, Z. -- KOUŘILOVÁ, J. -- MACHÁČEK, J. -- PEKOVÁ, J. -- PĚLUCHA, M. -- POSTRÁNECKÝ, J. -- TOTH, P.Základy regionálních věd a veřejné správy.Plzeň:Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011.978-80-7380-304-9DWOKOUN, R.Česká regionální politika v období vstupu do Evropské unie.Praha:Oeconomica, 2003.80-245-0517-7DHAMPL, M.Regionální vývoj : specifika české transformace, evropská integrace a obecná teorie.Praha:DemoArt, 2001.80-902686-6-8

Požadavky

žádné

Garant

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.

Vyučující

RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D.doc. Ing. Martin Pělucha, Ph.D.RNDr. Josef Postráneckýprof. RNDr. René Wokoun, CSc.