Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální teorie (5RE451)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5RE451 - Regionální teorie, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* Socioekonomický koncept prostoru -- historický pohled, filosofická východiska, základní přístupy k výkladu dané pojmové kategorie v ekonomickém kontextu.* Přehled teorií regionálního rozvoje (Weber, Isard, Bunge, Chorley, Chishholm a další), srovnání jejich konstitučních prvků.* Zhodnocení ekonomicky nejvýznamnějších teoretických přístupů k prostorové analýze.* Vývoj sídelní struktury z hlediska ekonomického uspořádání prostoru.* Teorie týkající se ekonomických hledisek využívání půdy (Land use).* Přínos lokalizačních teorií k ekonomickému myšlení a rozhodování.* Neoklasické a neoliberální pojetí prostorové ekonomické analýzy.* Přístup k prostorové analýze v Keynesiánské ekonomii.* Polarizovaný a kumulativní regionální růst.* Koncepce inovace v regionálním rozvoji.* Prostorové součásti institucionální ekonomie.* "Nová teorie růstu" (Romer Arthur, Bröcker, Krugman a další autoři).* Územní dělba práce a její teoretické pozadí.* Regulační přístupy a flexibilní produkce.* Analýza typu "input -- output" v regionálním pojetí.* Koncept místního ekonomického rozvoje.* Základní hlediska hodnocení místního rozvoje.* Regionální součásti rozvojových studií (Development Studies).* Argumentace související se strategií rozvojové podpory v mezinárodním rozměru, teorie rozvojové kooperace.* Teoretický náhled na efektivnost rozvojové podpory.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni se orientovat v hlavních teoretických směrech, v nichž jsou významně zastPo úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- orientovat se v hlavních teoretických směrech, v nichž jsou významně zastoupeny prostorové vztahy, jak v případě explicitně regionálních teorií, tak i obecných teoretických směrů, v rámci kterých jsou prostorové ekonomické vztahy důležitou složkou- teoreticky uvažovat o konkrétních hospodářských situací- využívat teoretických poznatků v reálných hospodářských situacích - analogicky popsat vývoj dosavadních teorií regionálního rozvoje- využít získané teoretické poznatky ve výzkumné prácioupeny prostorové vztahy, jak v případě explicitně regionálních teorií, tak i obecných teoretických směrů, v rámci kterých jsou prostorové ekonomické vztahy důležitou složkou. Pojetí kursu je v souladu s požadavkem posílit schopnost teoretického uvažování u posluchačů ekonomického studia a využívání teoretických poznatků v reálných hospodářských situacích.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBLAKELY, E J. -- LEIGH, N G.Planning local economic development : theory and practice.Los Angeles:Sage, 2010.978-1-4129-6093-9DHIGANO, Y., NIJKAMP, P., POOT, J., VAN WYK, K. The region in the new economy: an international perspective on regional dynamics in the 21st century. Ashgate, 2002, 430 s. ISBN: 0754619834DMCCANN, P. Modern Urban and Regional Economics. Oxford University Press, USA, 2. vyd., 320 s. ISBN: 0199582009

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Jaroslav Macháček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Macháček, CSc.