Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lokalizace a její modelování v regionálním rozvoji (5RE652)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5RE652 - Lokalizace a její modelování v regionálním rozvoji, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- lokalizace zemědělství (J. H. von Thünen), - lokalizace průmyslu (A. Weber), - koncept nedokonalé konkurence (A. Lösch), - lokalizační teorie služeb (W. Christaller, W. Sombart), - význam polarizace pro lokalizační rozhodování (F. Perroux, G. Myrdal, A. Hirschman, J. R. Boudeville, L. E. Davin i J. Paelinck), - koncentrický model uspořádání města (W. Alonso). - přínosy inspirované institucionálním a behaviorálním přístupem (T. Veblen, J. R. Commons nebo J. K. Galbraith). - význam klastrů a mobility kapitálu (M. E. Porter),- input-output analýzy (W. Isard),- přínos P. Krugmana pro vysvětlení problematiky lokalizace, - problematika prostorové struktury v EU, principy regionalizace, - gravitační modely význam vzdálenosti v nich, - investování v územních trajektoriích, - dopady lokalizace na denní dojížďku a migraci, - vytváření nabídkových řetězců a modelování vazeb v území

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- porozumnět teoretické i praktické dimezi lokalizačního rozhodování a možnostem využití modelování v této oblasti s akcentem pro současnou situace v ČR a Slovinsku.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKRUGMAN, P R. -- WELLS, R.Economics.New York:Worth Publishers, 2006.0-7167-6710-4ZPORTER, M E.The competitive advantage of nations.New York:The Free Press. A Division of Macmillan, 1998.0-684-84147-9ZPORTER, M E.Competitive advantage : creating and sustaining superior performance.[New York]:The Free Press, 1998.0-684-84146-0ZISARD, W. -- DRENNAN, M P. -- AZIS, I J.Methods of interregional and regional analysis.Aldershot:Ashgate, 1998.1-85972-410-8DKRUGMAN, P R.Development, geography and economic theory.Cambridge:MIT Press, 1997.0-262-61135-XDGALBRAITH, J K.The Anatomy of power.Boston:Houghton Mifflin, 1983.0-395-34400-XDMYRDAL, G.Economic theory and under-developed regions.London:Methuen, 1963.

Požadavky

žádné

Garant

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.