Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie životního prostředí a ekologická politika (5ZP410)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5ZP410 - Ekonomie životního prostředí a ekologická politika, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Problém životního prostředí – ekonomická interpretace: životní prostředí jako vzácný statek, vztah ekonomika – životní prostředí, environmentální Kuzněcova křivka. - Externality a veřejné statky, optimalizace v neoklasické ekonomii vs. normativní kritérium rozhodování, Coaseovo pojetí řešení externalit. - Oceňování přírodních statků v neoklasické ekonomii, alternativní pojetí hodnoty přírodních statků ekologické ekonomie. - Analýza nákladů a přínosů (CBA), analýza nákladové efektivnosti (CEA), analýza dopadů regulace (RIA), vícekriteriální analýza. - Kolektivní (sdílené) statky v životním prostředí a způsoby jejich zabezpečení (koncept Ostrom). - Role vlastnických práv v ochraně životního prostředí, odpovědnost za škody na životním prostředí - tržní environmentalismus, rakouská škola ekonomie životního prostředí. - Nástroje environmentální politiky – administrativní, ekonomické, dobrovolné nástroje. Prosaditelnost, administrativní náročnost, ekonomická efektivnost, dopad na jednotlivé subjekty. - Náklady environmentální regulace. - Mezinárodní obchod a ŽP, vliv politiky ŽP na konkurenceschopnost, technologické změny a ŽP. - Blahobyt a udržitelný rozvoj. Indikátory.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - na vybraných problémech kriticky analyzovat dění v ochraně životního prostředí;- s využitím konkrétních případových studií a odborných článků prokázat, že jsou schopni uvažovat v širších teoretických souvislostech s ohledem na meze jednotlivých ekonomických přístupů;- komplexně zpracovat týmový projekt týkající se specifického problému ochrany životního prostředí a aplikovat tak nabyté znalosti na praktickém příkladu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSLAVÍKOVÁ, L. -- VEJCHODSKÁ, E. -- SLAVÍK, J. -- VOJÁČEK, O. -- LOUDA, J.Ekonomie životního prostředí - teorie a politika.Praha:Alfa Nakladatelství, 2012.978-80-87197-45-5ZKOLSTAD, C D.Environmental economics.New York:Oxford University Press, 2011.978-0-19-973264-7DHANLEY, N. -- SHOGREN, J F. -- WHITE, B.Environmental economics in theory and practice.Houndmills:Palgrave Macmillan, 2007.978-0-333-97137-6DTIETENBERG, T H.Environmental and natural resource economics.Boston:Addison-Wesley, 2003.0-201-77027-X

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení je získání alespoň 50% možných bodů ze závěrečného testu. Při hodnocení 4+ má student možnost opravy formou náhradního testu na známku 3.

Garant

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.

Vyučující

doc. Mgr. PhDr. doctorandus Silvester van Koten, M.A., Ph.D.Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.