Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální předpisy: tvorba a jejich obcházení (5ZP425)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 5ZP425 - Environmentální předpisy: tvorba a jejich obcházení, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Legislativní proces – jak by měl právní předpis vznikat, resp. co je podstatou legislativního procesu? 2. Věcný záměr předpisu – jak jej formulovat, resp. volba cílů, prostředků a nástrojů. Proč nelze ztotožňovat cíle a prostředky? 3. Kvantitativní hodnocení záměru a hodnocení vedlejších efektů (úloha analýzy LCA, CBA, C/E apod).4. Způsob volby nástrojů environmentální regulace, aneb proč ani ekonomické nástroje nemusí vést k požadovanému cíli. 5. Předpis a jeho adresát, aneb příčiny obcházení předpisů. 6. Možné způsoby obcházení environmentálních předpisů.7. Hodnocení kompatibility předpisu s ekonomickou teorií, aneb proč předpis, který je v rozporu s principy rozhodování spotřebitele, nemůže fungovat? 8. Sankce a transakční náklady vymáhání právních předpisů.9. Právní formulace předpisu, aneb jak napsat účinný právní předpis. 10. Proměny právního předpisu v legislativním prostředí, aneb účinky vlivu zájmových skupin.11. Příprava právního předpisu pro připomínkové řízení, aneb hra „na ministerstvo“. 12. Schvalování předpisu v Parlamentu ČR, pozměňovací návrhy, činnost lobistů (fungování výborů a formulace jejich stanoviska).13. Tiskové konference k zákonům a tiskové zprávy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni - popsat a vysvětlit reálný proces tvorby environmentálních právních norem, vč. dopadů jejich působení na rozhodování spotřebitelů; - objasnit příčiny nefunkčnosti právní regulace;- navrhnout možnosti, jak tento problém reálně řešit.

Požadavky

žádné

Garant

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.

Vyučující

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.