Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní zkouška z ekonomie (EKS_5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKS_5 - Státní zkouška z ekonomie, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Makroekonomie- Základní makroekonomické agregáty (makroekonomické identity)- Rovnováha trhu zboží a služeb (model trhu zápůjčných fondů)- Trh peněz (Baumol – Tobinův model poptávky po penězích, rozšířený peněžní multiplikátor)- Vnější rovnováha – platební bilance a měnový kurz (teorie parity kupní síly, úroková parita)- Trh práce – formy nezaměstnanosti a přirozená míra nezaměstnanosti- Hospodářský růst (produkční funkce a neoklasický model růstu, teorie endogenního růstu, rovnice růstového účetnictví)- Model IS – LM a agregátní poptávka v uzavřené ekonomice- Mundell – Flemingův model agregátní poptávky v otevřené ekonomice- Teoretické koncepty agregátní nabídky, model AD – AS- Nezaměstnanost, inflace a Phillipsova křivka- Hospodářský cyklus- Měnová politika- Veřejné rozpočtyMikroekonomie- Volba spotřebitele – kardinální a ordinální model optima spotřebitele- Utváření poptávky (funkce poptávky a její charakteristika)- Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika a nejistoty- Podstata firmy, produkční funkce, výběr technologie, minimalizace nákladů- Náklady a příjmy firmy- Chování firmy na dokonale konkurenčním trhu – maximalizace zisku, formování individuální nabídky, tržní nabídka v krátkém a dlouhém období- Tržní struktury: monopol, cenová diskriminace, monopolistická konkurence, modely oligopolu- Poptávka a nabídka na trhu práce – dokonalá a nedokonalá konkurence- Trh kapitálu – rozhodování o investování (kritéria investičního rozhodování)- Všeobecná rovnováha a efektivnost (model 2x2x2x2, krabicové schéma)- Tržní selhání (externality, asymetrické informace, veřejné statky), veřejná volba (morální hazard, dobývání renty)

Získané způsobilosti

Úspěšným absolvováním zkoušky studenti prokáží, že jsou schopni identifikovat klíčové koncepty ekonomie, klást je do vzájemné souvislosti a aplikovat je na řešení reálných problémů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOLMAN, R.Makroekonomie : středně pokročilý kurz.Praha:C.H. Beck, 2004.80-7179-764-2ZHOLMAN, R.Mikroekonomie : středně pokročilý kurz.Praha:C.H. Beck, 2002.80-7179-737-5ZNICHOLSON, W.Microeconomic theory : basic principles and extensions.[Cincinnati]:South-Western/Thomson Learning, 2002.0-03-033593-0ZMACH, M.Makroekonomie II pro magisterské (inženýrské) studium. Část 1, 2.Slaný:Melandrium, 2001.80-86175-18-9ZSOUKUPOVÁ, J.Mikroekonomie.Praha:Management Press, 2002.80-7261-061-9ZSALVATORE, D.Microeconomics : theory and applications.New York:Oxford University Press, 2003.0-19-513995-XZBARRO, R J.Macroeconomics.Cambridge, Massachusetts:MIT Press, 1997.0-262-02436-5ZDORNBUSCH, R. -- STARTZ, R. -- FISCHER, S.Macroeconomics.Boston:McGraw-Hill, 2001.0-07-118033-8ZMANKIW, N G.Macroeconomics.New York:Worth Publishers, 2003.0-7167-5237-9DHIRSCHLEIFER, J.; HIRSCHLEIFER, D. Price Theory and Applications. 1998DVARIAN, H. R. Macroeconomics. 2003

Požadavky

Podmínkou účasti na zkoušce je absolvování předmětu Ekonomie II či jeho ekvivalentu. Zkouška je skládána ústní formou. Na začátku zkoušky si student vylosuje otázku. Po písemné přípravě trvající 20-30 min odpoví student ústně na tuto otázku. Pak odpovídá na dotazy zkoušejících týkající se této otázky nebo otázky z celého rozsahu látky.

Garant

prof. Ing. Robert Holman, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Robert Holman, CSc.