Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní zkouška z ekonomie a práva (HP207)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP207 - Státní zkouška z ekonomie a práva, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Implikace teorie blahobytu na posuzování státních zásahů 2. Triangulární intervence – analýza dopadů 3. Binární intervence – analýza dopadů 4. Ekonomický vs. byrokratický management 5. Vývoj ekonomie a práva - hlavní představitelé, klíčové momenty, hlavní spory 6. Richard Posner – jeho metoda, teorie a kritika 7. Ronald Coase – jeho metoda, teorie a kritika 8. Problém práva a efektivnosti 9. Rakouská praxeologie jako ekonomia a právo 10. F. A. Hayek a Bruno Leoni – hlavní přínos a aplikace 11. Problematika intelektuálního vlastnictví z pozic ekonomie a práva 12. Ekonomického vysvětlení bohatství; instituce, ekonomické systémy – teoretická charakteristika, členění, význam pro bohatství společnosti 13. Komunismus, socialismus – historie, intelektuální zdroje, praktická realizace 14. Národní socialismus, fašismus, intervencionismus, ekonomická svoboda 15. Ekonomie politických systémů – vznik vlády, funkce vlády, význam ideologie; komparace monarchie - demokracie 16. Systémy bez externích institucí – teorie a praxe

Získané způsobilosti

Státní zkouška probíhá ústní formou před komisí, jejíž složení se řídí rozhodnutím garanta programu. Komise je minimálně dvoučlenná.Pro úspěšné vykonání státní zkoušky se předpokládá tvůrčí přístup studenta v odpovědi na položenou otázku; student musí prokázat schopnost aplikovat poznatky z prostudované literatury. Odpověď by měla zahrnovat vývoj teoretického pojetí, alternativní přístupy a jejich hodnocení, reflexi problému v hospodářské politice a konkrétní příklady aplikace včetně znalosti základních dat a jejich posouzení v časovém a mezinárodním kontextu.Celková doba vyhrazená pro zkoušku každého studenta činí nejvýše 20 minut.Hodnocení členy komise probíhá na uzavřeném zasedání a komise hodnotí práci klasifikačními stupni na škálevýborně - velmi dobře – dobře – neprospěl(a).

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDViz literaturu k jednotlivým státnicovým předmětům/ See the reading assigned for all respective state exam courses.

Požadavky

žádné

Garant

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.

Vyučující

Mgr. Ing. Miroslav Zajíček, Ph.D., M.A.