Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Státní zkouška z regionalistiky (RE102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RE102 - Státní zkouška z regionalistiky, Národohospodářská fakulta, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Regionální struktury a rozvoj ČR - REG 4201. Zhodnocení geografické polohy ČR a jejího geopolitického a ekonomického postavení ve světě a zvlášť v Evropě. 2. Vývoj současného státního území ČR, ekonomické a geopolitické aspekty. 3. Přírodní podmínky a zdroje ČR a jejich regionální rozložení. 4. Územní koncentrace obyvatelstva a současná struktura osídlení v ČR. 5. Regionální struktura sídelní sítě a její utváření v závislosti na podmínkách socioekonomického vývoje v ČR. 6. Dlouhodobé procesy urbanizace ČR, bariéry a možnosti dalšího vývoje, ekonomické souvislosti. 7. Proces industrializace a regionální rozvoj ČR. Regionální aspekty restrukturalizace průmyslu v ČR. 8. Formování regionálních struktur zemědělské výroby a potravinářského průmyslu v ČR. 9. Regionální problematika rozvoje a fungování dopravy v ČR. 10. Vývojové tendence formování prostorových obslužných systémů v ČR. 11. Předpoklady a regionální struktura rekreace a realizace cestovního ruchu v ČR. Problematika druhého bydlení v ČR. 12. Ekonomické regiony České republiky. Limity, bariéry a předpoklady regionálního rozvoje v ČR. 13. Dlouhodobé regionální procesy a pojetí komplexní organizace prostoru ČR. 14. Problematika územně správního členění ČR. 15. Socioekonomické a regionální aspekty integrace ČR do EU. Regionální struktury a problémy Evropy - REG 4231. Vymezení Evropy a charakteristika její polohy. 2. Historický a hospodářsko-politický vývoj v územním kontextu. 3. Regionální aspekty přírodních podmínek a životního prostředí. 4. Regionální aspekty populačního vývoje a osídlení. 5. Regionální aspekty hospodářství podle hlavních sektorů. 6. Základní charakteristiky vysoce urbanizovaných regionů. 7. Základní charakteristiky zaostávajících regionů. 8. Základní charakteristiky tradičních průmyslových regionů. 9. Základní charakteristiky regionů a území fungujících na bázi přeshraniční spolupráce. 10. Regionální správa a samospráva v evropských zemích. 11. Integrační procesy v Evropě a jejich prostorová dimenze. 12. Regionální politika v Evropě. 13. Vnitřní prostorové členění Evropy - tradiční a současné přístupy. Ekonomika města obcí - REG 4211. Definice města, obce. 2. Soustava veřejných rozpočtů. 3. Rozpočtový proces, rozpočtová pravidla, rozpočtové zásady obce. 4. Příjmy a výdaje obecního rozpočtu. 5. Význam majetku pro municipality. 6. Externality veřejného sektoru. 7. Oceňování nemovitostí, pozemků v majetku obce. 8. Organizace obecního úřadu a její modelování.

Získané způsobilosti

"Úspěšným absolvováním zkoušky studenti prokáží, že jsou schopni identifikovat klíčové poznatky studijního oboru, klást je do vzájemné souvislosti a aplikovat je na řešení reálných problémů."

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDŽádná literatura není předepsána.

Požadavky

žádné

Garant

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. René Wokoun, CSc.