Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management a valorizace kulturního dědictví (FA-2M6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-2M6 - Management a valorizace kulturního dědictví, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář je zaměřen na zhodnocení industriálního dědictví a způsoby jeho zachování.Cílem je připravit mladou generaci pro práci na zachování významných areálů a objektů z období industrializace a jejich opětného začlenění pomocí nových funkcí do struktury našich historických sídel.

Osnova

1. Identita historicky rostlých měst, jejich významná období.2. Období industrializace v urbanistické struktuře měst. Průmysl jako motor rozvoje města.3. Brno - textilní a strojírenský průmysl 19. a 20. století, posvitavská zóna. Nové funkční využívání.4. Exkurze.5. Zlín - modelové průmyslové město jednorázově založené T.Baťou, památková zóna, způsoby záchrany.6. Exkurze.7. Ostrava - těžební a hutní průmysl v urbanistické struktuře města. Útlumové programy. Cesty záchrany, rozvojové programy.8. Exkurze.9. Zahraniční příklady záchrany a obnovy kulturního dědictví.10. Management, ochrana, valorizace kulturního dědictví. Vzdělávací programy pro studenty, pracovníky magistrátů a širší veřejnost.11. Workshop - funkční, urbanistická, architektonická a sociální proměna vybrané továrny.12. Workshop - grafická prezentace.13. Vyhodnocení workshopu, veřejná prezentace výsledku.

Literatura

Philippe Simon: Additions ď Architecture (FR)Philippe Simon: Rehabilitation at Reconversion à Paris (FR)Reichen at Robert: Architectures Contextuelles (FR)T.I.C.C.I.H.: Industrial Patrimonty (FR)Rene Jullian: Tony Gamier Contructeur et Utopiste (FR)

Požadavky

Historie architektury a výtvarného umění.

Garant

prof. Ing. arch. Helena Zemánková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. arch. Helena Zemánková, CSc.