Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj měst a regionů (FA-DU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-DU1 - Rozvoj měst a regionů, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšířit zejména teoretické znalosti studentů doktorského studia o nové informace z urbanistické oblasti, které souvisejí s novými společenskými podmínkami a naším vstupem do EU. Sledovány jsou změny a dopady na současnou civilizovanou krajinu počátku 3.tisíciletí. Cílem je rozebrat a definovat proces přechodu současného města a regionu typického sídelní dělbou práce v město a region konzumní a poté v město a region volného času. K cílům rovněž patří analýza dopadu urbanistického rozvoje na jednotlivé funkčně provozní složky a na prostorovou strukturu města vč. suburbánního území.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Alexy, T.:Rekonštrukcia sídiel, SVŠT Bratislava,1982 (SK)Doutlík, L.: Zonální struktury, Urbanistická typologie, ČVUT, Praha 1992 (CS)Halík, P.,Kratochvíl, P., Nový, O.: Architektura a město, AVČR, 1996, (CS)Jírava, P., Slabý, P., Faitl, M.: Městské komunikace II, ČVUT Praha 1993 (CS)Knop, A, Krampl, B.: Zásady a pravidla územního plánování, VÚVA 1984 (CS)Konvička, M. a kol: Město a povodeň, ERA group, Brno 2002 (CS)Janečková, L., Vaštíková, M.: Marketing měst a obcí, GRADA 1999 (CS)Maier, K. Čtyroký, J.: Ekonomika územního rozvoje, GRADA 2000 (CS)Mauer, E., Musil,J.: Zrod velkoměsta, PASEKA 2002 (CS)Neufert, E., Navrhování staveb, Consultinvest, Praha 1995 (CS)Maier, K.: Urbanistická čítanka, ČKA Praha 2002 (CS)Gehl. J.: Život mezi budovami, Partnerství, 2000, (CS)Reichert, M.: Centra evropských měst, SURPMO Praha, 1975 (CS)Pavliček, J., Městské komunikace, VUT Brno,Fakulta stavební, Brno 1988 (CS)Proměny městských center, konference - Asociace pro urbanismus, Čelákovice 1997 (CS)

Požadavky

Nezbytné jsou znalosti z dějin architektury a urbanismu a územního plánování. Důležitý je všeobecný přehled (filosofie, historie, politika, společenské aspekty).

Garant

prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.