Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy městských center (FA-DU6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-DU6 - Problémy městských center, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je orientovat studenty v problematice městských center a jejich významu v rámci městského organismu. Na vývoji a funkčně provozních a prostorových proměnách center jsou zkoumány možnosti dalšího rozvoje, výhledová role v městském organismu vč. návrhů na změny funkčně provozního a prostorového uspořádání (regenerace). K cílům rovněž patří studium perspektivního rozsahu a organizace pěší zóny centra a rozmístění historických atraktivit a městských společensko výrobních aktivit.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

J. van Schaick and S.C. van der Spek: Urbanism on Track – Application of Tracking Technologies in Urbanism, 2009 (EN)Boeminghaus, D.: Fusgängerzonen, Karl Krämer Verlag,1992 (DE)Brath, J.: Pešie zóny v meste, 1987 (SK)Gehl, J.: Život mezi budovami, Nadace Partnerství, 1996, (CS)Heigel, F.: Fussgängerzone – Idee, Absicht, Folgen, 1993 (DE)Krier, L.: Architektura, volba nebo osud, Academia 2001 (CS)Kumpošt, J.: Brněnské centrum. ÚHA města Brna, 1978 (CS)Läsing, Linke, Rietdorf, Wesel.: Strassen und Plätze, VEB Berlín,1968 (DE)Lynch, K.: The Image of The City – Obraz města, BOVA, POLYGON, Praha 2004, (EN)Norberg-Schulz, C.: Genius Loci, Odeon, 1994, (CS)Konvička, M.: Česká architektura a urbanismus v nové situaci, kap. Urbánní prostředí, výzkumný záměr FA VUT, listopad 2000, (CS)Proměny městských center, konference - Asociace pro urbanismus, Čelákovice 1997, (CS)Andra, K a kol.: Probleme und Chancen der Revitalisierung historischer Stadtkerne, 1990 (DE)Riedl, D.: Rekonstrukce historických jader měst, VUT Brno, 1987 (CS)Urban Research & Practice, : Polycentric territorial development in Central Europe: concepts and practice (EN)Halík, P.,Kratochvíl, P., Nový, O.: Architektura a město, AVČR, 1996, (CS)Honzík, K.: Tvorba životního slohu, Horizont Praha, 1976, (CS)Jacobsová, J. :Smrt a život amerických velkoměst, Odeon, 1975 (CS)

Požadavky

Nezbytné jsou znalosti z dějin architektury a urbanismu a územního plánování. Důležitý je všeobecný přehled (filosofie, historie, politika, společenské aspekty).

Garant

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.