Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kompozice architektury (FA-KOA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-KOA1 - Kompozice architektury, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Schopnost aplikace kompozičních principů a metod v architektonické tvorbě. Poznání zákonitostí tvorby architektonické formy, výrazové a sémantické stránky architektonického díla.

Osnova

Koncepce a kompozice v architektonické tvorbě, základní kompoziční kategorieFormální a abstraktní symetrie, zrcadlovost, kongruence, virtuálnostKonkrétní symetrie, asymetrie, rovnovážnost, chaosKontrast a nuance, účin iluze kontrastu a iluze nuanceRytmus, repetice, transformace, gradace, akcent, intervalŘady a skupiny, kinesteticko-taktilní vnímání hmoty a prostoruModul míry, modul stavby, modulová koordinace, ModulorProporce, proporcionální řád, podobnost, analogieDruhy proporcionálních vztahů, systémy proporcionalityMetody proporcionální analýzy, perspektivní rakursMěřítko přirozené, relativní, přiměřenost, měřítko a rozměr, gradace a stupně měřítka, měřítko a výrazový význam, tendence měřítkaOptické klamy a iluze, tvarové zákony, vady optického vjemuSvětlo a barva, systematika barev, barva a prostor. Psychologie vnímání barev, symbolika barev.

Literatura

CHING, F. - Form, Space, Order (EN)KRIER, R. - Architecture Kompozition (EN)MEISS, P. - Elements of Architecture (EN)aktuální texty a otevřené přednášky

Požadavky

Znalost základních pojmů, předmětu architektury a znalost základů metodiky architektonické tvorby.

Garant

doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc.

Vyučující

doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc.