Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce pozemního stavitelství (FA-KPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-KPS - Konstrukce pozemního stavitelství, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozvinout poznatkovou základnu získanou v technických disciplinách, pěstovaných již v bakalářském studijním programu. Jedná se především o podporu vzdělání v oblasti stavebních konstrukcí pozemních staveb, prezentovaných v souvislostech s nejnovějšími výstupy vědy a techniky. Zaměření výuky se bude týkat těch částí stavební materiálů, hmot, konstrukcí a technologií, které jsou v současnosti aktuální nebo se zatím nacházejí v prototypech nebo průmyslových vzorech.

Osnova

Předmět je členěn do třináctitýdenního semestru v následující sestavě.1. Konstrukce pozemních staveb ve struktuře udržitelného stavitelství.2. Environmentální hodnocení konstrukcí pozemních staveb.3. Dřevo jako prvek energeticky úsporných staveb.4. Dřevěné konstrukce jako materiál pro budování výškových staveb a staveb velkého rozpětí.5. Ocelové konstrukce výškových staveb.6. Způsoby ochrany ocelových konstrukcí z hlediska požární ochrany.7. Použití keramiky v energeticky úsporných stavbách.8. Sklo jsko materiál nosných konstrukcí.9. Sklo jako inteligentní materiál pro budování obvodových plášťů budov.10. Výškové stavby a stavby s velkým rozpětím budované ze železového betonu.11. Použití předpjatého betonu v konstrukcích pozemních staveb.12. Textilní materiál pro konstrukce zastřešení.13. Použití umělých hmot vpro obvodové pláště budov.

Literatura

CHYBÍK, J. Environmentální stavitelství jako příspěvek k tvorbě životního prostředí. Ateliér otvorových výplní, izolací a vybavení staveb, 2010, roč. 14, č. 5, s. 22-24. ISSN: 1212- 4370. (CS)Časopis Detail (CS)STRÁSKÝ, J. Membránové střechy z předpjatého betonu. ASB, 2007, roč. IV, č. 7, s. 100-104. ISSN: 1214- 7486. (CS)STRAKA, B. Některé problémy navrhování prostorových konstrukcí z materiálů na bázi dřeva. In Drevo v stavebných konštrukciách. Kočovce: Stavebná fakulta Technickej univerzity v Košiciach, s. 365 ( s.) (CS)STRÁSKÝ, J., SVOBODA, P. Analýza prostorového chování spřažené konstrukce systémem ANSYS - podetapa 2b. Ekologické a estetické spřažené mostní konstrukce. Brno: VUT FAST Brno, 2003. s. 2- 865 ( s.) (CS)CHYBÍK, J. Přírodní stavební materiály. Stavitel. Stavitel. Praha: Grada Publishing, a.s., 2009. 268 s. ISBN: 978-80-247-2532- 1. (CS)NAGY, E. Nízkoenergetický a energeticky pasivní dům. (CS)

Požadavky

V předmětu Konstrukce pozemního stavitelství se očekává, absolvování předmětů Pozemní stavitelství I a IV. Pro zdárný průběh výuky je považováno za vhodné, aby posluchač průběžně sledoval časopiseckou a knižní literaturou se zaměřením na stavitelství a architekturu. Vítána je orientace v zahraničních studijních materiálech.

Garant

prof. Ing. Josef Chybík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Josef Chybík, CSc.