Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obnova a rekonstrukce památek (FA-ORP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-ORP - Obnova a rekonstrukce památek, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámení s metodami ochrany a péče o památky a získání znalostí pro architektonickou tvorbu v historickém prostředí, přiblížení způsobů obnovy, zachování a nového využití kulturních památek.

Osnova

1 Úvod – vývoj ochrany památek a památkové péče.2 Organizace a klasifikace památek. Legislativní zajištění památkové péče3 Mezinárodní instituce, dokumenty a formy ochrany kulturního dědictví. 4 Charakteristika architektonického a urbanistického dědictví – druhová skladba5 Přetváření architektonického díla v historických slohových etapách – hrady, zámky, sakrální stavby 6 Přetváření architektonického díla v historických slohových etapách – paláce, měšťanské domy, urb. souvislosti7 Současná péče o památky ( konzervace, sanace, rekonstrukce, restituce, revitalizace, anastylóza, replika, kopie, přemístění, konverze)8 Ochrana historických sídel9 Město 19. století, industriální dědictví – možnost a způsoby zachování10 Město 1.poloviny 20.století a jeho architektura.11 Současná architektonická tvorba v historickém prostředí – genius loci, autenticita prostředí, novostavba, detail12 Historické konstrukce13 Stavební podstata památky a její poruchy, současné technologie a konstrukce

Literatura

Kříž M.- Rekonstrukce a ochrana památek I.a II., Brno 1989 (CS)Benešová M.- Česká architektura v proměnách dvou století, Praha 1985 (CS)Dostál O., Hrůza J.- Česká historická města, Praha 1978 (CS)Dvořák M.- Katechismus der Denkmalpflege, Wien 1916 (DE)Kos J.-Vady, povrchy, údržba a změny staveb, Brno 1980 (CS)Menclová D.- České hrady I. a II., Praha 1972 (CS)Blažíček O. J.- Slovník památkové péče, Praha 1962 (CS)Architekt, Zprávy památkové péče, Památková péče, Památky a příroda, Památky archeologické a místopisné, Stavba, Fofum atd. (CS)aktuální texty a otevřené přednášky

Požadavky

Student by se měl orientovat v dějinách architektury (antika - min. baroko), znát statický princip základních tektonických soustav (klenba, podpory a břemeno, stěna, skelet), stavební hmoty tradičního stavitelství a základní konstrukce pozemního stavitelství (zakládání, krovy, stropy, výplně otvorů, úpravy povrchů).

Garant

doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc.