Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství I (FA-PS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-PS1 - Pozemní stavitelství I, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poznání stavebního objektu, jeho funkcí, konstrukcí, technického vybavení a způsobů založení. Znalost vztahu mezi nosnou konstrukcí a dispozičním řešením. Poznání zásad řešení různých druhů konstrukčních systémů, svislých a vodorovných nosných konstrukcí, způsobů řešení vertikálních komunikací, převislých a ustupujících konstrukcí.

Osnova

1) Úvod do stavitelství. Základní pojmy.Struktura budovy. Hierarchie konstrukcí a systémů. Příprava staveb2) Normalizace a modulová koordinace.3) Konstrukční systémy I – Třídění, typologie a stabilita objektů. Stěnové systémy4) Konstrukční systémy II – Skeletové železobetonové5) Překlady a pozední věnce6) Stropní konstrukce I – Přehled a technické požadavky7) Stropní konstrukce II – Monolitické8) Stropní konstrukce III – Montované a prefamonolitické9) Vertikální komunikace budov I – Úvod, přehled, konstrukční a technické požadavky10) Vertikální komunikace budov II – Schodiště a rampy11) Vertikální komunikace budov III – Výtahy; Komíny12) Převislé a ustupující konstrukce I13) Převislé a ustupující konstrukce II

Literatura

Neufert : Navrhování staveb (CS)Witzany a kol.: KPS 20 - Základy, spodní stavba, hydroizolace spodní stavby, dilatace, schodiště (CS)Hykš a kol.: Schodištia (SK)Sedláčková, Kratochvílová : Pozemní stavitelství (CS)Matoušková : Pozemní stavitelství (CS)ČSN - řady 01.... a 73.... (CS)Stavební katalog ABF (CS)Odborné časopisy : Stavitel, Stavba, Materiály pro stavbu, Architectural Review, Architecture et Technique, Detail (CS)Učební texty lektora

Požadavky

Kreslení jak od ruky, tak i pomocí různých kreslících pomůcek. Jednoduché matematické operace. Způsoby zoobrazení kolmým promítáním a sestrojení řezu předmětu rovinou.

Garant

Ing. Petr Suchánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav MikešIng. Luboš SibillaIng. Petr Suchánek, Ph.D.Ing. Jiří Svoboda