Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozemní stavitelství III (FA-PS3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-PS3 - Pozemní stavitelství III, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka předmětu Pozemní stavitelství patří k základním technickým předmětům, které studenty uvádějí do problematiky navrhování stavebních konstrukcí obytných, občanských, zemědělských a průmyslových staveb. V interdisciplinární provázanosti s různými technickými a přírodovědnými obory je tato disciplina základem pro navrhování architektonického díla. Jeho prvořadým cílem je získání souboru poznatků a znalostí, které studentu umožní optimální návrh teoreticky zdůvodněné tvorby konstrukčního detailu.

Osnova

Návrh jednolodní montované železobetonové haly.Voda a stav. dílo. Hydroizolace spod. stavby, tlak. izolace, materiály, detaily. Nákres detailu styku mont. konstrukce s konstr. opláštění.Stěnové obvodové konstrukce. Obvodové stěnové pláště keramické a silikátové. Návrh tlakové izolace formou detailu.Lehké stěn. pláště budov, kovoplastické pláště. Dodatečné tepelné izolace,spáry, tep. mosty. Návrh nosného systému k zadanému půdorysu vč. balkonu a lodžie.Výplňové konstrukce otvorů. Názvosloví, třídění. Základní funkce, fyzikální vlastnosti. Vypracovat stavební detail balkonu.Výplňové konstrukce otvorů. Okna, balkonové dveře, střešní okna, světlíky, dveře, vrata, výkladce. Vypracovat detail lodžie.Šikmé a strmé střechy. Klasifikace, návrh krovu, podkroví, vikýře, krytiny, klempířské práce. Vypracovat detail komínu pro otopná zařízení na zemní plyn.Ploché jednoplášťové a dvouplášťové střechy, vrstvy tepelné izolace, tepelný odpor, hydroizolace. Návrh jednoplášťové ploché střechy, detaily, klempířské práce.Speciální řešení plochých střech, pochůzná střecha, terasa, obrácená střecha, zelená střecha. Návrh dvouplášťové ploché střechy, detail, klempířské práce.Velkorozponové střešní konstrukce vazníkové, bezvazníkové, příhradové desky, lomenice. Detail odvodnění dvouplášťové střechy, skořepiny, visuté střechy, pneumatické konstrukce.Venkovní a vnitřní podlahy a dlažby, funkce, vlastnosti, skladba, druhy, konstrukce.Vypracovat detail okna s balkonovými dveřmi.Obklady: ze dřeva, sádrokartonu, keramických materiálů, skla, kamene. Akustické obklady.Kontrolní test. Návrh skladby podlah.Příčky: monolitické, zděné, montované, zvláštní druhy. Klasifikace, požadavky.Návrh vnějšího obkladu (lodžie).Stropní podhledy: dřevěné, z dílců, omítané podhledy, závěsné montované. Požadavky.Technická zpráva. Dokončení a oprava výkresů, závěrečná kontrola, odevzdání, zápočet.

Literatura

CHYBÍK, J.: Pozemní stavitelství III. Soubor přednášek. FA VUT v Brně, 2004. (CS)ŠTIKAR, J.: Pozemní stavitelství III, FA VUT v Brně, 2004. (CS)aktuální texty a otevřené přednášky

Požadavky

V předmětu Pozemní stavitelství III se očekává, absolvování předmětů Pozemní stavitelství I a II. I když jejich zatímní nevykonání zkoušek není překážkou, aby předmět Pozemní stavitelství III mohl být absolvován. Pro zdárný průběh výuky je považováno za vhodné, aby posluchač průběžně sledoval časopiseckou a knižní literaturou se zaměřením na stavitelství a architekturu. Vítána je orientace v zahraničních studijních materiálech.

Garant

prof. Ing. Josef Chybík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Josef Chybík, CSc.