Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostor a světlo v architektuře (FA-PSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-PSA - Prostor a světlo v architektuře, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem semináře je analyza kategorii architektonické kompozice v souvislosti s prostorem a architektonickým tvarem ve prospěch prohloubení poznání koncepce architektonického díla.

Osnova

1. Úvod do rovinných konstrukčních materiálů / Teoretický úvod do skládání z papíru / Platónova tělesa2. Komponenty Grasshopperu / Funkce formy, plochy, struktury a klenby, příklady řešení3. Metodologie modelování z papíru4. Vývoj vlastního konstrukčního prvku5. Základy Grasshopperu6. Úvod do parametrického modelování7. Simulování růstu a rozvinutí skladebného prvku v papírovém modelu8. Odvození prostorové geometrie z papírového modelu9. Převod návrhu do parametrického modelu10. Modifikace prostorové formy11. Převod 3D geometrie do roviny12. Tvorba finálního modelu z kartonu13. Simulace světelných podmínek a dokumnetování konečného modelu (pořízení fotodokumentace, zakreslení ve 2D, 3D a popis algoritmu)14. Prezentace výsledků

Literatura

Aranda, B.: Tooling (Pamphlet Architecture) - Princeton Architectural Press, 2006. (EN)Lynn, G.: Folding in Architecture (Architectural Design Profile) - John Wiley & Sons, 2004 (EN)Vyzoviti, S.: Folding architecture: Spatial, Structural and Organizational Diagrams - BIS Publishers, 2004 (EN)Vyzoviti, S.: Supersurfaces: Folding as a Form Generation Method in Architecture - BIS Publishers, 2006 (EN)Lowther, C.: Bright: Architecural Illumination and Light Installations – Frame Publishers, 2008 (EN)Moussavi, F.: The Function of Form - Actar and the Harward University Graduate School of Design, 2009 (EN)Payne, A.: The Grasshopper Primer, Second edition – LIFT architects, 2009 (EN)Pottmann, H.: Architectural Geometry – Bentley Institute Press, 2007 (EN)Tedeschi A.: Parametric Architecture with Grasshopper – Primer, Le Penseur, 2011 (EN)Brogan J.: Light in Architecture, AD - Architectural Design Profile, John Wiley Sons, 1997 (EN)aktuální texty a otevřené přednášky

Požadavky

Předpokládá se předchozí absolvování předmětů KOV, nebo ZAN (pod vedením doc. Palackého), znalost Origami a citlivý vztah k detailu, znalost 3D software Rhinoceros, případně jiného prostorového modeláře, analytické myšlení, znalost anglického jazyka pro zapojení se do diskuse na některém z diskuzních fór.

Garant

doc. Ing. arch. Jiří Palacký, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. arch. Jiří Palacký, Ph.D.