Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (FA-SOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-SOC - Sociologie, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními sociologickými pojmy, sestavenými z hlediska po-třeb urbanismu a na základě výsledků konkrétních vědeckých projektů v oboru socio-logie a sociální geografie je uvést do problematiky sociálních aspektů urbanizačních procesů.znalosti

Osnova

Úvod do sociologieSociologický výzkumSociologie města, sociální ekologie městaSociologie venkova, urbanizace jako sociální a prostorový procesSoc. teorie skupin, teorie lokálních skupin a jejich aplikace v urbanismuTeritorium, teritoriální chování, teorie sousedství a okrsku (neighbourhood)Rodina a bydlení, druhy obytných domů a jejich působení na obyvateleSociologické poznatky o nových obytných souborech a soc.hlediska při přestavbáchSociální a demografické aspekty územního plánováníSociální aspekty demografického vývojeSociální příčiny škod po přírodních katastrofáchSociální následky katastrofSociální aspekty života v marginálních regionech a malých městech

Literatura

Jacobsová, J.: Život a smrt amerických velkoměst. Praha, Odeon 1961 (CS)Disman, M.: Jak se vyrábí sociologická znalost. Universita Karlova, Vydava-telství Karolinum, Praha 1993. ISBN 80-7184-141-2 (CS)Konvička, M. et al.: Město a povodeň. Brno, ERA Group 2002 (CS)Murphy, R. F.: Úvod do kulturní a sociální antropologie. Sociologické naklada-telství, Praha 1998. ISBN 80-84850-53-2 (CS)Musil, J.: Lidé a sídliště. Praha, Svoboda 1985 (CS)www.mmr.cz: Regionální politika, Program obnovy venkova, Program SAPARD (CS)Roubíček, Vladimír: Úvod do demografie. CODEX Bohemia, Praha 1997. ISBN 80-85963-43-4 (CS)Plán rozvoje zemědělství a venkova na období 2000-2006, Bytová politika, Koncepce bytové politiky, Program regenerace panelových sídlišť (CS)Schmeidler, Karel a kol.: Sociologie v architektonické a urbanistické tvorbě. PC-DIR s.r.o. - Nakladatelství Brno, Technická 2, Brno 1997. ISBN 80-85895-11- 0 (CS)Sýkora, L., ed.: Suburbanizace a její sociální, ekonomické a ekologické důsledky. Praha, Ústav pro ekopolitiku, 2002 (CS)

Požadavky

Znalost hlavních urbanistických procesů, zájem o rozšíření poznatků do hraničních disciplin, schopnost základní orientace v cizojazyčných (především anglických) textech.

Garant

prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.