Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební právo I (FA-SP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-SP1 - Stavební právo I, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat znalosti o základech stavebního práva, správního práva a pravidlech ve správním řízení prováděných dle stavebního zákona a o platné právní úpravě výkonu povolání autorizovaných osob.

Osnova

Právní postavení autorizovaného architekta z hlediska platné právní úpravy.Základní správního práva a veřejné správy.Vybrané otázky stavebního práva - územní plánování, územní řízení.Vybrané otázky stavebního práva - stavební řízení, kolaudační řízení.Vybrané otázky stavebního práva - soustava stavebních úřadů, spolupůsobící orgány při řízení o stavbách.Ochrana životního prostředí ve stavebním zákoně a prováděcích předpisech.Ochrana vodního ovzduší, přírody a krajiny, zemědělského a lesního půdního fondu.Hospodářská soutěž, zadávání veřejných zakázek.Pojmenované smlouvy dle občanského a obchodního zákoníku užívané v procesu výstavby.Vybrané otázky pracovního práva - vznik, změna, zánik pracovněprávního vztahu.Vybrané otázky přestupkového a trestního práva.Vybrané otázky finančního práva - daňová soustava.Zákon o výkonu povolání autorizovaných architektů, rozbor právní úpravy, komorové předpisy.

Literatura

Stavební zákon č. 50/1976 Sb.,v platném znění, včetně prováděcích vyhlášek MMR č. 132/1998 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení stavebního zákona ve znění vyhlášky č. 492/2002 Sb. a vyhlášky MMR č. 137/1998 Sb., o obecných tech. požadavcích na výstavbu (CS)Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích (CS)Zákon ČNR č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, v platném znění (CS)Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění (CS)Vyhláška MMR č. 369/2001 Sb., o obecných tech. požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace (CS)Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění (CS)Zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení („správní řád“), v platném znění. (CS)

Požadavky

Obecné právní znalosti a vědomosti bez nutnosti speciálních prerekvizit.

Garant

Ing. arch. Zdena Umlášková

Vyučující

Ing. arch. Zdena Umlášková