Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika budov II (FA-TB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-TB2 - Technika budov II, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení studenta se systémy vytápění a vzduchotechniky v budovách, jejich technickými možnostmi, podmínkami pro umístění a vedení v budovách a vazbami na architektonický návrh, stavební konstrukce a dispoziční řešení.

Osnova

Semináře1. Zadání seminární práce. Výpočet tepelných ztrát 2. Návrh otopných těles, jejich výběr a rozmístění. 3. Rozvody potrubí v půdorysech. Montážní schéma 4. Návrh podlahového vytápění (ve vstupním podlaží). 5. Zdroj tepla, schéma zapojení kotle, návrh měření a regulace.6. Kontrola práce, závěrečná korekce části konvekční vytápění 7. Výpočet potřeby vzduchu pro nucené větrání restauračního provozu, obrazce proudění8. Potrubní rozvod, návrh VZT jednotky9. Návrh teplovzdušného vytápění RD.10. Kontrola práce, závěrečná korekce části větrání restauračního provozu11. Návrh nuceného větrání RD, návrh teplovzdušného vytápění RD 12. Návrh koncepce energeticky soběstačného domu13. Vyhodnocení ESD, technická zprávaPřednášky 1. Mikroklima budov, požadavky na kvalitu vnitřního prostředí, způsoby úpravy jednotlivých složek mikroklimatu budov2. Zdroje tepla, kotle, kotelny, odvod spalin, obnovitelné zdroje, odvod spalin, CZT3. Soustavy vytápění, lokální a centrální vytápění, otopná tělesa4. Velkoplošné vytápění, měření a regulace. Využití principu Inteligentního domu5. Vzduchotechnika, její funkce a význam. Vzduchotechnická zařízení a strojovny, aplikace vzduchotechniky6. Energeticky soběstačný dům-princip návrhu technického řešení a provozu

Literatura

Cihelka akol.: Vytápění, větrání, vzduchotechnika (CS)Papež: TZB - Vytápění (CS)Pokorný, Bystřický: TZB B - Vytápění (CS)Jelínek: TZB Vytápění - přednášky (CS)Pokorný, Bystřický: TZB B - Vytápění (CS)Chyský, Hemzal: Větrání a klimatizace (CS)Cihlář: TZB - Vzduchotechnika (CS)firemní literatura Korádo, Gea a další (CS)Příslušné normy a předpisy, WWW stránky (CS)

Požadavky

Schopnost tvorby technické dokumentace, znalosti o stavebních konstrukcích a konstrukčních systémech, znalosti o typologii staveb, schopnost tepelně-technického posouzení konstrukcí

Garant

Ing. Jiří Svoboda

Vyučující

Ing. Jiří Svoboda