Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika staveb (FA-TES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-TES - Technika staveb, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubení znalostí studenta o systémech technického vybavení, zařízení a instalací v budovách, jejich technických možnostech, podmínkách pro umístění a vedení v budovách a vazbách na architektonický návrh, stavební konstrukce a dispoziční řešení.

Osnova

1. Nové trendy a inovovaná zařízení v hygienických místnostech; program senior a hendikep2. Hospodaření s odpadními vodami, lokální a centrální způsoby odvádění a likvidace, využití dešťové vody, zadržování vody v krajině3. Výtahy, eskalátory, pohyblivé chodníky4. Slaboproudé instalace v budovách, měření a regulace, inteligentní budovy5. Technická zařízení v návaznosti na způsob užívání staveb. Kvalita života ve vztahu k technice staveb6. Kvalita vnitřního prostředí staveb, nový pohled na kvalitu mikroklimatu a jeho složky7. Alternativní a obnovitelné zdroje energií v budovách, energetická náročnost technických zařízení a systémů8. Dispoziční požadavky z hlediska techniky staveb. Technické místnosti, kotelny, technická vybavenost. Instalační příčky, stěny, šachty, podlahy a stropy. Technické chodby a podlaží.9. Umělé osvětlení. Svítidla a jejich energetická náročnost, technické a estetické požadavky, osvětlování vnitřních a venkovních prostor10. Enviromentální hodnocení staveb z hlediska technických zařízení. Dopad techniky staveb na vnitřní i vnější životní prostředí11. Vzduchotechnika, komplexní řešení úpravy kvality vnitřního prostředí. 12. Energeticky soběstačné budovy-základní koncept13. Energeticky soběstačné budovy-konkrétní možnosti řešení

Literatura

Daniels,K., Technika budov (CS)Hirš, J., Gebauer, G., Vzduchotechnika v příkladech (CS)Gebauer, G., Rubinová, O., Horká, H., Vzduchotechnika (CS)Štěchovský, J., Vytápění pro střední školy se studijním oborem TZB nebo obdobným (CS)stránky www.tzb-info.cz (CS)

Požadavky

Základní orientace v obecných principech navrhování technických zařízení budov

Garant

Ing. Jiří Svoboda

Vyučující

Ing. Jiří Svoboda