Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět TZB II (FA-TZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-TZ2 - TZB II, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získání znalostí o jednotlivých specializacích technických zařízení v budovách, zejména v problematice oborů vytápění, větrání a základech vzduchotechniky, které lze tvůrčím způsobem uplatnit v projektové činnosti a v architektonické praxi. V rámci omezeného času jsou ve dvou přednáškách studenti informováni o prostorových vztazích technické infrastruktury v urbanizovaných územích.

Osnova

Přednáška - Vytápění budov, historie vytápění, volba vytápěcích zařízení - Zdroje tepla, lokální vytápění, ústřední vytápění - Otopné soustavy a jejich rozdělení - Teplovodní otopné soustavy, otopné plochy, tělesa - Parní a horkovodní vytápění, termohydraulické a elektrické vytápění - Velkoplošné vytápění (podlahové, stěnové, stropní) - Předávací stanice tepla. Příprava teplé vody. - Kotle, kotelny, odvod spalin - Měření a regulace tepla v objektech - Soustavy vzduchotechniky, její význam, rozdělení. Způsoby větrání - Strojovny vzduchotechniky, potrubí a koncové prvky. Aplikace vzduchotechniky v obytných, veřejných a průmyslových budovách - Technická infrastruktura měst, vývoj, význam, rozdělení - Prostorové uspořádání vedení inženýrských sítí .

Literatura

Cihelka akol.: Vytápění, větrání, vzduchotechnika (CS)Papež: TZB - Vytápění (CS)Pokorný, Bystřický: TZB B - Vytápění (CS)Jelínek: TZB Vytápění - přednášky (CS)Pokorný, Bystřický: TZB B - Vytápění (CS)Chyský, Hemzal: Větrání a klimatizace (CS)Cihlář: TZB - Vzduchotechnika (CS)firemní literatura Korádo, Gea a další (CS)Příslušné normy a předpisy, WWW stránky (CS)

Požadavky

Posluchač musí mít základní znalosti z pozemního stavitelství, z tepelné techniky a stavební fyziky (pro provádění potřebných výpočtů při navrhování vytápění a vzduchotechniky). Pro návrh technických zařízení se musí orientovat rovněž v typologii obytných a veřejných staveb.

Garant

Ing. Jiří Svoboda

Vyučující

Ing. Jiří Svoboda