Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus I - základy a vývoj (FA-U11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-U11 - Urbanismus I - základy a vývoj, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v základech urbanismu a prostorového uspořádání urbanistického prostoru a základní poznatky o historickém a moderním vývoji měst.

Osnova

Úvod - základní pojmy, zaměření a charakteristika urbanismu. Navazující discipliny, mezioborové souvislosti.Složky urbanistického prostoru. Urbanistická struktura – funkční, provozní a prostorová.Základní principy uspořádání urbanistického prostoru.Základy typologie a morfologie urbanistického prostoru.Uspořádání sídel a jejich částí.Vznik a rozvoj prvních sídel, nejstarší městské kultury.Řecká a římská stavba měst, zhodnocení starověké stavby městStředověký vývoj.Novověký vývoj.Průmyslová revoluce, proměny na přelomu 19. a 20. století.Meziválečný vývoj měst.Poválečný vývoj měst. Zhodnocení moderního vývoje měst.Soudobé město. Východiska udržitelného rozvoje soudobých měst a osídlení.

Literatura

Gehl, J., Genzoe, L.: Nové městské prostory, ERA Brno, 2002 (CS)Hurník, P.: Moje vzpomínka na Zelný trh je o svádění, sborník Moje vzpomínka na Zelný trh, KIC Brno, 2003 (CS)Hrůza, J. - Zajíc, J.: Vývoj urbanismu I., II., ČVUT, Praha, 1996 (CS)Kopáčik, G. a kol.: Ulice v urbanistické struktuře, výzkumný úkol GAČR, FA VUT Brno, 2001 (CS)Hurník, P.: Brněnské urbanistické dny, Stavba, Praha, 2003 (CS)Valena, T.: Město a topografie, Národní tech.muzeum, 1991 (CS)Vývoj urbanismu, presentační a dokumentační materiály, 2004 (CS)

Požadavky

Základní všeobecné znalosti. Výtvarné předpoklady a prostorová představivost.

Garant

prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.

Vyučující

prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.