Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus II - stavba měst (FA-U22)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-U22 - Urbanismus II - stavba měst, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je orientovat studenty v základní problematice, urbanistické koncepci a urbanistických principech řešení jednotlivých druhů staveb a území pro bydlení, komerční a nekomerční vybavení, výrobu, rekreaci, zeleň, technickou vybavenost a dopravu. Předmět slouží jako příprava pro atelierovou tvorbu a následnou praxi.

Osnova

Témata: 1. Úvod do problematiky stavby měst 2. Bydlení a obytné soubory I 3. Bydlení a obytné soubory II4. Bydlení a obytné soubory III 5. Bydlení a obytné soubory IV6. Občanské vybavení komerční (obchod, služby, ubytování)7. Občanské vybavení nekomerční (správa, kultura, školství..), výroba, sklady8. Doprava I (základní typologie) 9. Doprava II (dopravní sítě, dopravní obsluha)10. Doprava III (dopravní vybavení)11. Zeleň a rekreace12. Technické vybavení13. Veřejné prostory

Literatura

Boeminghaus, D.: Fusgängerzonen, 1992 (DE)English Partnership/The Housing Corporation: Urban Design Compendium. London 2004 (EN)Brath, J.: Pešie zóny v meste, 1987 (SK)English Partnership/The Housing Corporation: Urban Design Compendium 2. London 2006 (EN)Internet: www mmr.cz. www uur.cz (CS)Prinz, D., Sttädtebau, 1. a 2. Díl, W. Kohlhammer, Stuttgart 1987 (DE)Norma ČSN 736110 Projektování místních komunikací (2005) (CS)Neufert, E., Navrhování staveb, Consultinvest, Praha 1995 (CS)Šerek, Lhotáková, Sklenář, Pavlíček: Technická infrastruktury. FA VUT 1996 (CS)Ústav územního rozvoje: Zásady a pravidla územního plánování, ÚUR 2005 (CS)Sitte, C.: Stavba měst podle uměleckých zásad, 1995 (CS)Krier, L.: Architektura , volba nebo osud, Academia 2001 (CS)Maier, K.: Urbanistická čítanka, ČKA Praha 2002 (CS)Marhold, K.: Sídla, Urbanistická typologie II, ČVUT Praha 1991 (CS)Vyhlášky MMR ČR (CS)Gehl. J.: Život mezi budovami, Partnerství, 2000, (CS)

Požadavky

Žádoucí jsou základní znalosti z architektonického a urbanistického názvosloví, dějin architektury a urbanismu a z principů zobrazování. Student by měl mít výtvarný talent a prostorovou představivost.

Garant

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.