Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus IV - tvorba urbánního a krajinného prostředí (FA-U34)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-U34 - Urbanismus IV - tvorba urbánního a krajinného prostředí, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty vnímat a pracovat s urbanistickou kompozicí a seznámit je s principy tvorby městského prostředí. Jsou seznamováni se zásadami prostorového utváření a jejich využitelností v současném městě. Cílem druhé části je seznámení studentů se zahradní tvorbou, přírodním prostředím sídel a zásadami jeho utváření. Předmět slouží jako podklad pro atelierovou tvorbu a následnou praxi.

Osnova

Temata: - Sídlo a jeho kompozice, kompoziční měřítka. Utváření městského prostředí. Funkční, provozní a prostorové vazby.- Principy a historické přístupy ke kompozici a tvorbě městského prostředí- Metody hodnocení a vnímání urbánního prostředí. - Urbanistická kompozice I, zásady prostorového utváření města. - Urbanistická kompozice II, zásady, principy a jejich aplikace. - Kompozice a prostředí vybraných měst I. - Kompozice a prostředí vybraných měst II. - Pěší pohyb ve městě - Veřejné prostory a jejich význam- Historický vývoj městských zahrad- Vznik, vývoj a význam městského parku a zeleně- Uplatnění přírodních složek v sídlech. Udržitelný rozvoj sídel- Krajina, krajinná kompozice a krajinný ráz

Literatura

Hexner, M., Novák, J.: Urbanistická kompozice, Vydavatelství ČVUT, 1996, (CS)Lynch, K.: The Image of The City – Obraz města, BOVA, POLYGON, Praha 2004, (CS)English Partnership/The Housing Corporation: Urban Design Compendium. London 2004 (EN)English Partnership/The Housing Corporation: Urban Design Compendium 2. London 2006 (EN)Gehl, J.: Život mezi budovami, Nadace Partnerství, 1996 (CS)Kolektiv: Zahrady a parky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, LIBRI 1999 (CS)Krier, L.: Architektura, volba nebo osud, Academia 2001 (CS)Boeminghaus, D.: Fusgängerzonen, Karl Krämer Verlag Stuttgart, 1992, (DE)Norberg-Schulz, C.: Genius Loci, Odeon, 1994, (CS)Sitte, C.: Stavba měst podle uměleckých zásad, Nakladatelství ARCH1995. (CS)Forman,R.a Gordon,M.:Krajinná ekologie, ACADEMIA Praha 1993 (CS)Ševčík, O.: Programy a prohlášení architektů XX. století, ČVUT Praha 1999 (CS)Zibrin, P.: Percepcia urbanistického priestoru, Urbion Bratislava 1982 (SK)Jacobsová, J. :Smrt a život amerických velkoměst, Odeon, 1975 (CS)Meduna, V.: Urbanistická kompozice, VUT Brno,1981, (CS)

Požadavky

Źádoucí jsou elementární znalosti z kompozice. Nezbytné jsou rovněž znalosti z dějin architektury a urbanismu a ze základů architektonického a urbanistického navrhování. Student by měl mít výtvarný talent a prostorovou představivost.

Garant

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.