Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanistická kompozice (FA-URK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-URK - Urbanistická kompozice, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty vnímat a pracovat s urbanistickou kompozicí a seznámit je s principy tvorby městského prostředí. Jsou seznamováni se zásadami prostorového utváření a jejich využitelností v současném městě. Cílem druhé části je seznámení studentů se zahradní tvorbou, přírodním prostředím sídel a zásadami jeho utváření. Předmět slouží jako podklad pro atelierovou tvorbu a následnou praxi.

Osnova

Temata: - Sídlo a jeho kompozice, kompoziční měřítka. Utváření městského prostředí. Funkční, provozní a prostorové vazby.- Principy a historické přístupy ke kompozici a tvorbě městského prostředí- Metody hodnocení a vnímání urbánního prostředí. - Urbanistická kompozice I, zásady prostorového utváření města. - Urbanistická kompozice II, zásady, principy a jejich aplikace. - Kompozice a prostředí vybraných měst I. - Kompozice a prostředí vybraných měst II. - Pěší pohyb ve městě - Veřejné prostory a jejich význam- Historický vývoj městských zahrad- Vznik, vývoj a význam městského parku a zeleně- Uplatnění přírodních složek v sídlech. Udržitelný rozvoj sídel- Krajina, krajinná kompozice a krajinný ráz

Literatura

Sitte, C.: Stavba měst podle uměleckých zásad, Nakladatelství ARCH1995 (CS)Hexner, M., Novák, J.: Urbanistická kompozice, Vydavatelství ČVUT, 1996, (CS)Jacobsová, J. :Smrt a život amerických velkoměst, Odeon, 1975 (CS)Lynch, K.: The Image of The City – Obraz města, BOVA, POLYGON, Praha 2004 (EN)Meduna, V.: Urbanistická kompozice, VUT Brno,1981 (CS)English Partnership/The Housing Corporation: Urban Design Compendium. London 2004 (EN)English Partnership/The Housing Corporation: Urban Design Compendium 2. London 2006 (EN)Gehl, J.: Život mezi budovami, Nadace Partnerství, 1996 (CS)Krier, L.: Architektura, volba nebo osud, Academia 2001 (EN)Boeminghaus, D.: Fusgängerzonen, Karl Krämer Verlag Stuttgart, 1992 (DE)Norberg-Schulz, C.: Genius Loci, Odeon, 1994 (CS)

Požadavky

Źádoucí jsou elementární znalosti z kompozice. Nezbytné jsou rovněž znalosti z dějin architektury a urbanismu a ze základů architektonického a urbanistického navrhování. Student by měl mít výtvarný talent a prostorovou představivost.

Garant

doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.

Vyučující

Ing. Julie Horká, Ph.D.prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc.doc. Ing. arch. Jiří LöwIng. Denisa Šamšulová Hrubanová, Ph.D.doc. Ing. arch. Maxmilián Wittmann, Ph.D.Ing. arch. Vavřín Sklenář, CSc.