Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy architektury (FA-ZAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FA-ZAR - Základy architektury, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci přednášek se teoreticky seznámit se základními pojmy archtektury a architektonického tvůrčího procesu ve vazbách na spolupůsobící obory.V rámci cvičení získat stavbou modelu znalosti o základních vazbách objemově prostorové a hmotové struktury na architektonický tvar.

Osnova

Podstata architektury, její funkce, poslání a společenský význam.Vědecké a umělecké poznání světa, architektura jako syntéza obouArchitektonická tvorba a teorie konceptuSoučinitelé architektury a urbanismu v užším slova smyslu, prostor, hmota, tvarSoučinitelé arch. a urbanismu v širším smyslu, objektivní charakter přípravných fází arch. tvorby, ekologieSubjektivní součinitelé arch. a urbanismu, stavebník-klient, architekt-tvůrce, realizátorArchitektonická tvorba, základy architektonické typologie, stavební druhy a architektonické typyKompozice prostoru, historická a společenská podmíněnost tvorby prostoru, raumplan, volný půdorysArchitektonická struktura, struktivní tvar, biotekturaElementární struktivní prvky, strukturální soustavy, historické, soudobé, stejnorodé, nestejnorodéProstorové nosné strukturyArchitektonický tvar, koncepce, kompozice, základní kompoziční kategorieZáklady projektování, metodika projektové činnosti, projektová dokumentace. Současná architektura ve světě a kriteria jejího hodnocení.

Literatura

DRÁPAL, J. - Výtvarná geometrie (CS)aktuální texty a otevřené přednášky

Požadavky

Znalosti a talentové předpoklady ověřené v přijímacím řízení.

Garant

doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc.

Vyučující

doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc.